Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како грађани најлакше да предају оружје

© Sputnik / Лола ЂорђевићМуниција
Муниција - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Ако грађани поступе онако како је саопштено из МУП-а и позову полицијску патролу да дође и преузме њихово наоружање, услови преузимања су апсолутно контролисани. Са друге стране, ако се одлуче да наоружање предају лично, неопходно је да оружје буде расклопљено.
Овако професор београдског Факултета безбедности др Горан Мандић коментарише позив српског МУП-а за предају нелегалног оружја, што грађани, без последица, могу да ураде од 8. маја до 8. јуна ове године.
Подсећамо, Министарство унутрашњих послова саопштило је да грађани не морају да доносе оружје у полицијску станицу, већ могу да контактирају најближу полицијску станицу и патрола ће доћи на адресу да преузме оружје и експлозивне направе.

Оружје предати расклопљено

Према Мандићевим речима, грађани не би требало да оружје и муницију предају заједно. Боље је, како каже, да се муниција предаје посебно, односно да у полицијску станицу прво однесу расклопљено оружје, па да се врате кући и да тек тада у полицијску станицу донесу и муницију.
Уколико дође до принудног откупа легалног наоружања, наш саговорник наглашава да се зна тржишна цена сваког оружја.
„Претпостављам да ће се на основу тога, ако се грађанину укине дозвола за ношење, односно дозвола за поседовање оружја, без обзира на тип наоружања, исплатити тај новац када се преда оружје“, каже Мандић.
Према мишљењу нашег саговорника, мере за прикупљање оружја су добре, али оне су само зрно у песку проблема који постоје у српском друштву, наглашава наш саговорник.
„Кривично дело не извршава оружје, него онај који оружје држи у руци; што значи да можете одузети оружје, али бојим се да је то кратког даха ако нисте системски решили неке друге проблеме. Ми овде причамо о многим стварима које су нерешене – тек када то решимо, можемо да говоримо о томе да ћемо нешто да направимо“, констатује он и додаје да је потребно продискутовати о систему вредности српског друштва, улози породице, степену одговорности сваког актера у друштву, као и одговорности медија.
„Овде се све сваљује на полицију, као да она све сама може да уради. Нити је икада могла, нити ће икада моћи“, констатује наш саговорник.
Према Мандићевом мишљењу, за решавање проблема неопходна је сарадња свих ресурса у Србији.

Претходне акције дале резултате

Након 2000. године акције прикупљања нелегалног оружја спровођене су у више наврата и, према подацима МУП-а, између 2003. и 2017. на тај начин прикупљено је 101.283 комада оружја и 2.517.520 комада муниције.
Према подацима које је лист „Политика“ добио од МУП-а, током 2019. српској полицији предато је 28.914 комада оружја, али ту се није радило о нелегалном наоружању, већ су грађани, због замене оружних листова, не желећи више да плаћају порез на оружје, одлучили да пиштоље, револвере или ловачке пушке предају држави или га више нису желели у својим домовима.
Последња слична акција је 2020, када је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић донео наредбу у којој се наводи да власници нелегалног оружја могу да поднесу захтев за легализацију од 16. марта до 16. јуна те године.
Из Владе Србије најављено је да ће бити пооштрене и казне за нелегално држање оружја. Министарство правде припрема измене Кривичног законика којима ће се пооштрити казне за кривично дело „недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја“.
Онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје за које се може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година
Онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје за које се не може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 2 до 12 година
Онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи веће количине оружја или оружје велике разорне моћи да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година.
Онај ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање нема дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година
Онај ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање има дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година.
Ловачка пушка — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
ДРУШТВО
За предају оружја грађани могу да контактирају МУП, патрола долази на адресу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала