- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Никада нећемо заборавити варварске злочине НАТО-а у Југославији

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Сопствено дело / Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере.
Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере. - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Кинески народ никада неће заборавити варварске злочине НАТО-а у Југославији, изјавио је на конференцији за медије у понедељак портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин.
„Кинески народ никада неће заборавити крв и животе које је дао ради заштите истине, части и правде. Он никада неће заборавити варварске злочине НАТО-а, на челу са САД“, рекао је кинески дипомата.
Он је навео да, с једне стране, НАТО претендује на улогу организације за регионалну одбрану, а с друге – стално намеће регионалну напетост и ствара блоковско сукобљавање.
„После Хладног рата НАТО је на челу са САД у више наврата распиривао сукобе широм света – од Босне и Херцеговине до Косова, од Ирака до Авганистана, од Либије до Сирије“, рекао је Ванг Венбин.
Према његовим речима, НАТО наставља да се шири ка истоку, у Азијско-пацифичком региону, провоцирајући блоковско сукобљавање, разарајући регионални мир и стабилност.
„НАТО на челу са САД мора озбиљно да се замисли о својим злочинима, потпуно да одустане од застарелог начина размишљања из времена Хладног рата, да прекине да изазива регионалне сукобе, стварајући раскол и нереде“, нагласио је дипломата.
Снаге НАТО-а почеле су да бомбардују Југославију 24. марта 1999. године. Седмог маја те године у нападу НАТО-а је погођена Амбасада Кине у Београду. Погинуле су три особе, а више од 20 је рањено. Оружани сукоб албански сепаратиста „Ослободилачке армије Косова“, армије и полиције Србије довео је 1999. до напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију.
Војна операција је покренута без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, на основу тврдњи западних земаља да су југословенске власти спроводиле етничко чишћење на Косову и Метохији и изазвале тамо хуманитарну катастрофу. Бомбардовање је трајало од 24. марта до 10. јуна 1999. године и довело до погибије више од 2.500 људи, укључујући 87 деце, као и штету која се процењује на сто милијарди долара.
Зграда Генералштаба ВЈ тешко оштећена у НАТО бомбардовању - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
СВЕТ
Пекинг: Америка да се извини због бомбардовања Југославије, пре него што почне да прича о моралу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала