- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: САД шаљу Украјини „абрамсе“ без „осетљивих“ технологија

© Flickr / U.S. Army photo / Staff Sgt. Grady JonesАмерички војници поред тенка "Абрамс"
Амерички војници поред тенка Абрамс - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће предати Украјини тенкове „абрамс“ М1А1 без „осетљивих“ технологија због забринутости да би руска војска могла да их зароби, пише лист „УСА тудеј“.
Према информацијама листа, САД модификују тенкове како би уклонили технологије, јер у случају да Русија на бојном пољу зароби тенк она може да детаљно проучи његов начин рада.

„То може да Русији омогући да их испитају и да пронађу рањива места“, рекао је експерт за руско наоружање из научно-истраживачке некомерцијалне организације „РАНД корпорејшн“ Колин Смит.

Лист појашњава да САД обично испоручују другим земљама поједностављене верзије тенкова, а модели највише класе остају у војсци Сједињених Америчких Држава. Не говори прецизно о томе које технологије неће бити на „абрамсима“ који су испоручени Украјини. То само указује да тенкови М1А1 и М1А2 имају исти топ од 120 милиметара, али модернији А2 има више модификација, укључујући и системе за циљање.
Према речима прес секретара Команде војске САД у Европи и Африци Мартина О'Донела, чак и ако би тенкови стигли у Украјину, украјински војници не би могли да их користе и додао да је њима првобитно неопходна обука.
Обука би требало да почне крајем маја, трајаће око десет недеља, а спроводиће се у Немачкој. Украјински војници ће се обучавати на тенковима сличним онима које за њих припремају САД.
Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је на брифингу изјавио да се тенкови „абрамс“, који ће бити достављени Немачкој за обуку украјинских војника, неће користити у ратним сукобима. Навео је да није реч о тенковима који су намењени за употребу у борби узимајући у обзир специфичности сукоба у Украјини.
Министар одбране САД Лојд Остин је 21. априла, након заседање о Украјини изјавио да ће тенкови бити испоручени Украјини у наредних неколико недеља.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СВЕТ
Које земље су послале највише оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала