Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Општина Штрпце: Уклањање камера - наставак акција притиска на Србе

© Sputnik / Лола ЂорђевићНадзорне камере
Надзорне камере - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Представници општине Штрпце на југу Косова и Метохије огласили су се данас саопштењем у ком наводе да је прошлонедељна акције уклањања камера за видео надзор у режији тзв. Агенције за информације и приватност Косова није брига око „легалности самих камера, већ покушај да се ова општина прикаже као средина у којој се одвијају нелегалне активности“.
Из општине Штрпце наглашавају да је акција од 4. маја наставак континуираних акција против општине Штрпце, а у све у циљу негативног приказивања Срба.
„Ова акција долази након претходне акције која је спроведена 7. јула 2022. године, на сеоску славу Штрпца, када је по наводима тужилаштва у Урошевцу и полиције, покренута акција уклањања, како су они рекли 'нелегалних камера под сумњом да су служиле за шпијунажу у општини Штрпце'. Ради истине желимо да најпре, суграђане и читаву јавност обавестимо да у тој акцији од 7. јула прошле године није уклоњена нити једна камера јер је утврђено да камере нису биле у функцији. У акцији 4. маја ове године инспектори Агенције за информације и приватност су уклонили неколико камера за које су утврдили да су старије производње и да не могу бити стављене у рад“, стоји у саопштењу општине Штрпце.
Они тврде да је нетачна информација коју је поменута Агенција издала путем саопштења да се ради о „илегалним камерама“.
„Камере су, као и све остале јавне камере у близини верских и образовних објеката, постављене легално, легалним процедурама. Још једном понављамо информацију да, осим у близини школе на Брезовици, све друге камере нису биле у функцији годинама уназад и пре ових акција“, стоји у саопштењу.
Руководство општине Штрпце наводи да се иза свега крије политичка позадина који која је у континуитету притисак на локалне Србе још од децембра 2021. године.
„Руководство и грађани општине Штрпце, налазе се већ дуже под различитом видом институционалног притиска и насиља које долази из Приштине од стране актуелног режима. Потреба да се стално криминализује општина Штрпце је нешто чему сведочимо већ дуже време. Основна људска права, основне демократске вредности, слобода, крше се на сваком кораку према грађанима општине Штрпце и институцији локалне самоуправе. Још једном, истине ради, уклоњене камере нису биле 'легалне'. Ако је и било оних камера које су биле старијег датума и чији је рок употребе истекао, оне свакако нису биле нелегално постављене“, пише у саопштењу.
Штрпце - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СРБИЈА
Заплењене камере за видео-надзор у општини Штрпце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала