- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: ЕУ ће нарушити поверење Кине ако уведе санкције кинеским компанијама

© AFP 2023 / GREG BAKERВанг Венбин
Ванг Венбин - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Европска унија ће нарушити поверење и сарадњу Европе и Кине ако уведе санкције кинеским компанијама због наводне помоћи Русији, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин на конференцији за новинаре у понедељак.
„Ако су релевантни извештаји тачни, онда европска страна може озбиљно нарушити поверење и сарадњу с Кином, погоршати поделе и конфронтацију у свету“, рекао је дипломата.
Он је нагласио да Кина позива европску страну „да не иде погрешним путем, јер ће у супротном Кина дефинитивно чврсто штитити своја легитимна права и интересе“.
Венбин је, такође, истакао да су односи Русије и Кине отворени, а не усмерени против трећих земаља-
„Трговинско-економски односи Русије и Кине су поштени и транспарентни, нису усмерени против трећих земаља, нису подложни мешању и принуди трећих страна“, рекао је Ванг.
Дипломата је, такође, најавио да ће министар спољних послова Кине Ћин Ганг посетитиНемачку, Француску и Норвешку од 8. до 12. маја.
Раније је лист „Фајненшел тајмс“ објавио да ће Европска унија по први пут увести санкције кинеским компанијама које наводно подржавају Русију у специјалној војној операцији у Украјини.
Према нацрту новог пакета санкција ЕУ, у који је лист имао увид, реч је о могућем увођењу санкција против седам кинеских компанија које су оптужене да испоручују опрему Русији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала