- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска: Нећемо се прикључити америчким и европским санкцијама против Русије

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Турска застава и мост преко Босфора
Турска застава и мост преко Босфора - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Турска не планира да се прикључи једностраним санкцијама Сједињених Америчких Држава и Европске уније против Русије, изјавио је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу.
„Нећемо се прикључити једностраним санкцијама које су САД и ЕУ увеле против Русије. Ми полазимо од онога што је у нашу корист и неопходно за наш просперитет. Притом, пажљиво пратимо спровођење одредби Конвенције из Монтреа“, рекао је министар иностраних послова Турске у интервјуу телевизији „Лидер хабер“.
Чавушоглу је критиковао контрадикторне изјаве председничког кандидата турске опозиције Кемала Килинџароглу. Лидер опозиције је на једном митингу обећао да ће у случају доласка на власт дати приоритет развоју односа са Западом, а не са Русијом, а на другом митингу је изјавио потпуно другачије.
„Говорио је да ништа неће угрозити односе између Турске и Русије. Он је недоследан у изјавама“, рекао је турски министар.
Анкара се неће прикључити једностраним санкцијама Запада против Русије али неће да дозволи бизнисменима да заобиђу санкције, изјавио је 20. фебруара Чавушоглу на заједничкој прес конференцији са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и додао да Турска следи одлуке које су донеле Уједињене нације.
Турске власти су одлучиле и 1. марта прекинуле транзит робе која је под антируским санкције преко територије земље. У марту је Турска наставила транзит у Русију робе која је под санкцијама осим производа из САД и Канаде.
Предизборни митинг Реџепа Тајипа Ердогана у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
СВЕТ
Запад хоће преокрет на Босфору: Избори у Турској после којих ништа неће бити исто /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала