- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хаубица Акация у делу фронта код Доњецка - Sputnik Србија

УЖИВО Заустављени реактори Запорошке нуклеарке; Експлозије у Дњепру, Запорожју, Харкову

Пратите нас
У току је 439. дан специјалне војне операције Русије у Украјини. У Украјини током целе ноћи на снази била ваздушна опасност, експлозије одјекивале у Кијеву и Кијевској области. Черниговској области и Одеси. ЕУ би могла да уведе санкције против кинеских компанија за испоручивање Русији компоненти које се могу користити за оружје, пишу медији.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:27 08.05.2023
Експлозије одјекују у Сумској области Украјине.
21:10 08.05.2023
Експлозије одјекују у Дњепропетровску и Запорожју.
20:49 08.05.2023
Експлозије у Харкову, јављају медији.
Ваздушна узбуна је проглашена још деловима Доњецке и Запорошке области које се налазе под контролом Кијева.
18:11 08.05.2023
17:35 08.05.2023
У Запорошкој нуклеарној електрани су одлучили да обуставе рад реактора како би избегли провокације Оружаних снага Украјине, саопштио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Белицки.
Он је напоменуо да су Оружане снаге Украјине „почеле да избацују воду са брана“.
„Наш ниво (воде у акумулацији Каховка) порастао је на 17,08 (метара). Знамо да је то манипулација. Нуклеарни реактори су обуставили рад. Пети реактор се налази у резерви", рекао је Балицки.
Руске снаге спремне су да одбију нападе Оружаних снага Украјине у Запорожју и пређу у офанзиву.
„58. и 35. армија су спремне да задрже напад непријатеља и, штавише, пређу у контраофанзиву, говорим о нашој офанзиви данас, јер имамо довољно снага и средстава“, рекао је он.
17:30 08.05.2023
Пољска је Украјини већ испоручила 10 борбених авиона МиГ-29, рекао је заменик премијера и министар за националну безбедност Пољске Мариуш Блашчак у интервјуу после састанка са канадском колегиницом Анитом Ананд у Отави.
„Украјини смо испоручили десет МиГ-ова 29“, рекао је Блашчак.
13:57 08.05.2023
Наставља се ослобађање западног дела Артјомовска, уништено 15 украјинских дронова
Руски јуришни одреди настављају да ослобађају западни део Артјомовска, уз подршку Ваздушно-десантних снага које опкољавају противника с бочних прилаза, саопштило је Министарство одбране Русије у понедељак.
„Нападима авијације, ватром из артиљерије војне групације 'Југ' поражени су одреди противника на подручјима насеља Красно, Богдановка, Ступочки и Часов Јар у Доњецкој Народној Републици“, наведено је у саопштењу.
У доњецком правцу украјинске снаге су током протеклог дана изгубиле више од 380 војника и страних плаћеника, док су губици Кијева у купјанском и краснолиманском правцу око 120 војника.
Војна групација „Исток“ извела је нападе на положаје противника у јужнодоњецком и запорошком правцу и ликвидирала до 70 украјинских милитаната, шест јединица војне технике, као и два складишта оружја у ДНР и Запорожју.
Руски системи ПВО су током протеклог дана оборили 15 украјинских беспилотних летелица.
У насељу Балаклеја, у Харковској области, руска војска је погодила складиште с украјинским наоружањем и војном техником.
13:29 08.05.2023
Европска комисија доставила земљама ЕУ предлоге за нови пакет санкција Русији
Европска комисија доставила је земљама Европске уније предлоге за нови пакет санкција Русији због ситуације у Украјини, изјавио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.
„Пакет ће бити усмерен на примену санкција, њихову ефикасност, као и на мере против заобилажења санкција“, рекао је Мамер на конференцији за новинаре.
13:17 08.05.2023
„Велико разочарање”: Борељов поглед на украјински сукоб
Сукоб у Украјини разоткрио је неслагања Запада са другим деловима света, написао је на свом блогу шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Јаз између Запада и осталих (земаља) прелази оквире рата. Насупрот, ово је резултат дубоке разочараности, истину говорећи – гнева, због тога што је Запад погрешно водио глобализацију након окончања Хладног рата”, наводи се у објави.
Борељ је додао да ће се раскол продубљивати и претворити у пропаст.
„Ако оставимо по страни терминологију, морамо се озбиљно односити према очекивањима и незадовољству држава у развоју. Али, највише зато, јер се у свету води борба мишљења и, штавише, битка предлога”, истакао је дипломата.
Истовремено, шеф европске дипломатије тврди да је украјински сукоб ујединио трансатлантски савез.
12:38 08.05.2023
ЕК: Фон дер Лајенова намерава да посети Украјину и састане се са Зеленским
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен планира да у уторак посети Украјину и састане се са украјинским лидером Владимиром Зеленским, изјавио је портпарол ЕК Ерик Мамер на брифингу.
У саопштењу се наводи да ће Лајенова потврдити Кијеву да има непоколебљиву подршку Европске уније.
12:31 08.05.2023
Кличко: Кијев на мети најинтензивнијег напада од почетка СВО
Кијев је у ноћи између недеље на понедељак био изложен најинтензивнијим нападима од почетка руске војне операције у Украјини, изјавио је градоначелник тог града Виталиј Кличко за ТВ „Кијев”.
12:27 08.05.2023
„Укренерго”: У неколико области евидентирана оштећења на електродистрибутивним мрежама
Оштећења на електродистрибутивним мрежама забележена су у Харковској, Сумској, Черњиговској области Украјине, као и деловима ДНР и Херсонске области које су под контролом Кијева, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго”.
Украјински медији су у ноћи између недеље на понедељак објавили да је дошло до серије експлозија у низу градова и области Украјине, укључујући Кијев, након што је тамо била проглашена узбуна за ваздушну опасност. Такође, било је објава о експлозијама и пожару у Одеси.
11:36 08.05.2023
Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на целој територији Украјине, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију земље.
10:47 08.05.2023
Руска операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Специјална операција у Украјини
Анкара: Украјински сукоб се не може завршити „позиционим добицима Кијева”
10:12 08.05.2023
Украјински медији: Експлозије у Харковској и Дњепропетровској области
У Харковској и Дњепропетровској области Украјине чуле су се експлозије, објавило је украјинско издање „Клименко тајм” на телеграму.
Претходно је, према подацима украјинског Министарства за дигиталне трансформације, узбуна за ваздушну опасност проглашена у тим двема областима, као и у Сумској и Полтавској.
10:01 08.05.2023
Украјинска војска гранатирала град у Запорошкој области, има повређених
Украјинске снаге гранатирале су град Пологи у Запорошкој области, а према прелиминарним информацијама има повређених, саопштила је новинарима градска администрација.
У саопштењу се додаје да такође има оштећења на објектима цивилне инфраструктуре.
09:16 08.05.2023

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у Николајевској и Кировоградској области Украјине, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију земље.

08:57 08.05.2023
08:17 08.05.2023
Медији: ЕУ планира да уведе санкције кинеским компанијама које „помажу Русији”
Европска унија планира да по први пут уведе рестриктивне мере кинеским компанијама, које наводно подржавају Русију у оквиру њене специјалне операције у Украјини, преноси издање „Фајненшел тајмс”.
Према предлогу новог пакета санкција ЕУ, у који је издање имало увид, ради се о могућем увођењу ограничавајућих мера против седам кинеских компанија које су оптужене за „испоруку опреме Русији”. Између осталог, реч је о компанијама „Semiconductors”, „King-Pai Technology”, као и фирмама из Хонгконга „Sinno Electronics” и „Sigma Technology”.
08:13 08.05.2023
Кисинџер: Преговори до краја ове године
Некадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер сматра да ће преговарачки процес о решавању украјинске кризе почети до краја ове године.
„Сада када је Кина ступила у преговоре, сви ће стати на своја места. Мислим да ћемо до краја године говорити о преговарачким процесима и чак о реалним преговорима“, рекао је Кисинџер у интервјуу за ЦБС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала