- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Блумберг“: Италија намерава да изађе из кинеског „Пута свиле“

© Sputnik / Alexander Vilf / Уђи у базу фотографијаТрг Венеција у Риму
Трг Венеција у Риму - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Италија је обавестила Сједињене Америчке Државе о плану да крајем године прекине учешће у кинеској иницијативи „Један појас, један пут“, пише агенција „Блумберг“.
Према подацима агенције, премијер Италије Ђорђа Мелони је о томе обавестила председника Представничког дома Конгреса САД Кевина Макартија на састанку у Риму 4. маја. Појаснила је да, иако коначна одлука није донета, чланови владе се залажу за излазак из иницијативе.
Ова намера је условљена ставом Мелонијеве о кинеским инвестицијама у Италији. Лист наводи да је могуће да се искористе овлашћења извршне власти како би се ограничио утицај кинеске хемијске корпорације „Синокем“, која је највећи власник акција италијанског произвођача гума „Пирели“.
САД су веома дуго вршиле притисак на Рим како би он изашао из иницијативе, пише у чланку. Међутим, чланови италијанске владе нису желели да коментаришу ову вест.
Кина се прикључила иницијативи „Један појас, један пут“ 2019. године, када је премијер био Ђузепе Конте и једина је земља чланица Г7 која је потписала меморандум о учешћу. Чланство Италије ће аутоматски бити продужено 2024. године ако Рим, у међувремену, не изађе из иницијативе.
Радован Вишковић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Вишковић: Успешна посета Кини; Развојна шанса учешће Српске у пројекту "Један појас, један пут"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала