- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дан победе не сматрају празником: Молдавија данас обележава „Дан мира“

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПредседница Молдавије Маја Санду
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Председник Молдавије Маја Санду изјавила је да република 9. маја обележава „Дан мира“, те је позвала да се ода почаст људима који су дали своје животе како би спасили друге.
Представници молдавских власти положили су цвеће код Вечне ватре на меморијалном комплексу „Вечност“ у Кишињеву. Церемонији су присуствовали председник земље Маја Санду, председник парламента Игор Гросу, премијер Дорин Речан, министар унутрашњих послова Ана Ревенко и други званичници.
„Окупили смо се како бисмо одали почаст десетинама милиона људи који су погинули током Другог светског рата. Овде смо како бисмо одали почаст херојима који су дали највећу жртву – дали су животе како би спасили животе других људи“, казала је Санду.
Упитана да ли се у Молдавији данас обележава Дан Европе или Дан победе, Санду је одговорила: „Обележава се Дан мира“.

„Дан победе није повод за празновање“

Премијер Молдавије Дорин Речан и председник парламента Игор Гросу сматрају да Дан победе није разлог за славље.
„Мислим да је ово дан сећања када треба да се сетимо наших дедова и прадедова који су ратовали и изгубили животе услед катаклизме прошлог века. Нажалост, човечанство још није научило лекцију“, рекао је Гросу.
Његов став дели и премијер Речан који је истакао да у Молдавији 9. мај „не славе, него се сећају оних који су погинули, бранећи своје вредности“.
Меморијални комплекс „Вечност“ у Кишињеву подигнут је у знак сећања на војнике који су погинули у борбама за ослобађање Молдавије од немачко-фашистичких освајача током Великог отаџбинског рата.

Додон прошетао са Георгијевском лентом

Бивши председник Молдавије Игор Додон учествовао је данас у Кишињеву у акцији „Бесмртни пук“. Учесници акције су прошетали централним булеваром у правцу меморијалног комплекса „Вечност“ како би одали почаст учесницима у Великом отаџбинском рату.
Додон је носио Георгијевску ленту чије је истицање забрањено у Молдавији, јавио је репортер Спутњика.
„Данас је Дан победе – упркос свим покушајима власти да застраше народ он је масовно изашао на марш. Ставио сам Георгијевску ленту јер је то симбол наше победе. У Молдавији је 9. маја био, јесте и биће Дан победе“, рекао је Додон за Спутњик.
Уставни суд Молдавије 11. априла је донео одлуку да је забрана ношења Георгијевске ленте и симбола V и Z уведена легално, али да се њихово истицање може кажњавати само ако се користе за правдање или величање војне агресије, ратних злочина и злочина против човечности. За демонстрацију тих симбола физичким лицима прети казна од 250 до 500 долара, административним од 500 до 1.000 долара, а правним од 1.000 до 1.670 долара.
Раније је Национални координациони комитет „Победа“ најавио да ће 9. маја бити организован „Марш победе“ и шетња „Бесмртни пук“ и позвао је грађане да се прикључе у једну заједничку колону без икаквих партијских обележја. Поворка је кренула са трга у центру Кишињева и завршила се код меморијалног комплекса „Вечност“.
Прекрајање историје и све присутнија русофобија биле су теме говора руског председника Владимира Путина на обележавању Дана победе у Москви:
Погледајте како је парадом на Црвеном тргу у Москви обележен Дан победе:
Дан победе - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
РУСИЈА
Парада победе у Москви: Обратио се Путин, продефиловали "Искандер", "Тријумф" , "Бумеранг" /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала