- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Русија - изговор Бриселу за економски рат са Кином | Енергија Спутњика

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
На најаве из Европске уније, да Брисел планира нове санкције за кинеске компаније које сарађују са Русијом из Пекинга је стигло упозорење: „Не идите погрешним путем“.
Европска унија је предложила да се уведу нове санкције кинеским компанијама оптуженим за продају опреме која би могла да се користи за производњу наоружања и подршку руској ратној машинерији, пише ових дана Фајненшел тајмс (ФТ) прецизирајући да би санкције биле уведене против седам кинеских компанија које су оптужене да испоручују опрему Русији.
Оваквом одлуком ЕУ би се придружила САД, које су већ неке кинеске компаније ставиле на америчку листу санкционисаних под оптужбом да снабдевају више пословних ентитета руског војно-индустријског комплекса.
Из Кине су земље чланице ЕУ упозорили да би оваквом одлуком нарушили поверење и угрозили будућу сарадњу, не само између ове азијске земље са овим земљама већ глобалну економску равнотежу.
Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је поручио „да не иде погрешним путем, јер ће у супротном Кина дефинитивно чврсто штитити своја легитимна права и интересе“.
Венбин је, такође, истакао да су односи Русије и Кине отворени, а не усмерени против трећих земаља.
Ово би, ако буде усвојено у бриселским институцијама, био нов пакет санкција који је усмерен против оних који сарађују са руским фирмама јер, да подсетимо, такве мере су у до сада усвојеним мерама ЕУ усмерене против енергетских компанија, осигуравајућих кућа…
И САД и ЕУ већ воде својеврсан економски рат против кинеске економије а ово би, у форми помоћи Украјини био нови вид покушаја западних земаља да задрже глобалну економску доминацију.
Делује да ће Русија бити изговор Бриселу за наставак економског рата са Кином.
Шта то доноси, може ли се, уопште спровести и какве би последице имало на Кину, али и саму ЕУ и остатак света у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Драганом Митровић, редовном професорком Факултета политичких наука, оснивачем Центра за студије Азије и Далеког истока на ФПН-у и директорком Института за азијске студије.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Русија - изговор Бриселу за економски рат са Кином | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала