Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грлић Радман: Хрватски модел за мањине можда може да послужи као пример на Косову

Пратите нас
Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је данас, након састанка са министарком спољних послова привремених приштинских институција Доником Гервалом, да хрватски модел за мањине, који се помиње као нешто што се може применити и на тзв. Косову, можда може да послужи као пример, али да то зависи од сваке државе.
„Овај модел је за нас био успешан, али постоји много модела у свету и они се могу користити, али колико се могу применити у другим системима зависи од самих држава. Могу да кажем да је нацрт визије који сам предложио инспирисан споразумом који је Србија већ склопила за нормализацију. То је споразум Србије са Хрватском за нормализацију“, рекао је Грлић Радман на конференцији за новинаре у Приштини, пренео је „Репортери“.
Он је додао да му је драго што се „Хрватска узима као узор“.
„Хрватска је у последњих 30 година повећала све своје спољнополитичке приоритете, недавно смо ушли у Шенген и циљ моје посете је јачање билатералних односа“, рекао је Грлић Радман.
Он је додао да Загреб подржава сваки споразум између Београда и Приштине.
„То је интерна ствар сваке државе, али наглашавам да Република Хрватска подржава сваки резултат, сваки договор и сваки приступ који има за циљ споразум којем су обе стране задовољне“, рекао је Грлић Радман.
Гервала је рекла да је Приштина испитала хрватски модел са заједницама и додала да „Срби треба да буду озбиљнији у процесу дијалога“, као и да очекују да ЕУ буде упорнија у одлукама које доноси.
Раније је премијер привремених институција Аљбин Курти предложио да модел самоуправе за Србе на Косову и Метохији буде по угледу на Хрватску, што је потврдила и Гервала.
„Ми смо предложили тај модел, јер неће бити никаквог удружења које крши устав Косова и функционисање наше државе. Оно што имамо у Босни и Херцеговини, а тиче се Срба, овде не може да се деси. Овом региону је довољна једна Српска Република, не треба му друга“, рекла је она.
Гервала тврди да „од свих других понуђених модела самоуправе, Устав Косова даје много више права заједницама“.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
СРБИЈА
Чланица Управљачког тима за ЗСО: Приштина повукла противправни потез
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала