- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Маслеников: Дан Побједе заједнички празник Русије и Црне Горе

© Фото : Амбасада Руске федерације у Црној ГориАмбасадор Руске федерација у Црној Гори Владислав Маслеников
Амбасадор Руске федерација у Црној Гори Владислав Маслеников - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Дан Побједе јесте заједнички празник Русије и Црне Горе. Сјећамо се јуначког доприноса народа Југославије Побједи у Другом свјетском рату, да је у Црној Гори 13. јула 1941. године подигнут је први у том рату народни устанак против окупатора, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников.
,,Девети мај, Дан Побједе је велики празник, овог дана се са дубоким поштовањем и захвалношћу сјећамо невиђених подвига совјетских војника који су сломили нацистичку кугу, као и несебичних напора оних који су у позадини ковали Побједу. Сјећања на подвиге и жртву наших очева и дједова остаће заувијек вјечни пламен у нашим срцима. Побједа у пролеће 1945. године је ударила темеље садашњег свјетског поретка, формирала је систем међународног права, односно УН и њену Повељу“, казао је у разговору са редакцијом портала ИН4С Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.
Амбасадор Маслеников рекао је да је Русија током много година упозоравала друге земље свијета да су заборављање и фалсификовање историје и поука из Другог свјетског рата недопустива, да је оживљавање нацизма опасно.
Нажалост, данас се ово предвиђање потврдило. И данас Русија је поново као непремостива препрека стала на пут неонацизму, који је изникао у Украјини, гдје се отворено користи не само симболика, него и праксе нациста: ван закона су стављени они грађани Украјине који се изјашњавају као Руси, руски језик је забрањен у друштвеном животу и просвјети, културно и историјско наслеђе заједничко за Русију и Украјину се урушава, невиђене размјере су досегла гоњења Украјинске православне цркве, уништена је слобода говора, због храбрих алтернативних ставова политичари, новинари и обични грађани не само се гоне, него и физички елиминишу.
Изјаве кијевских власти да су спремне да „убијају Русе широм свијета“ потврђују да кијевски режим није тек само спонзор, него и непосредан организатор терорирстичких напада.
,,У том контексту долазак у Кијев предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да подржи одлуку Владимира Зеленског управо 9. маја јесте не само аморалан, него и доказ да је Брисел изгубио контакт са реалношћу. Јасно је да према бриселским правилима шеф Европске комисије не може да дјелује у националном својству. Међутим, шта ће помислити стотине милиона не експерта у евроинтеграцијама, него обичних људи, чији су очеви и дједови ослободили Европу, када буду чули како Њемица усред Кијева тражи пораз Русије? Поготово, као и прије осам деценија непријатељ има на располагању неограничене ресурсе цијелог европског континента. Међутим, и овог пута побједа ће бити наша“, за портал ИН4С каже Анбасадор Владислав Маслеников.
Амбасадор додаје да Дан Побједе јесте заједнички празник за све народе бившег Совјетског Савеза који су ратовали у редовима Црвене армије. Паради Побједе у Москви ће присуствовати предсједници Казахстана, Киргистана, Таџикистана, и премијер Јерменије, позван је и предсједник Туркменистана.
,,Наравно, Дан Побједе јесте заједнички празник Русије и Црне Горе. Сјећамо се јуначког доприноса народа Југославије Побједи у Другом свјетском рату, да је у Црној Гори 13. јула 1941. године подигнут је први у том рату народни устанак против окупатора. Дана 9. маја Амбасада Русије полаже цвијеће на споменик Партизану-борцу на брду Горица и на споменик маршалу Совјетског Савеза Георгију Жукову у Беранама који је подигнут у децембру 2020. године на иницијативу Беранаца. Увјерен сам да ће братски народ Црне Горе задржати своју приврженост антифашизму и неће слиједити примјер понеких „младих“ држава чланица ЕУ, гдје се демолирају споменици војницима ослободиоцима, преписују историју и правдају колаборационисте уз потпуно занемаривање „старих европејаца“ и институција Европске уније. Нажалост, 2022. године Подгорица је слиједећи државе чланице ЕУ гласала у Генералној скупштини УН-а против резолуције о сузбијању глорификовања нацизма. Међутим, ову резолуцију је изгласало 120 земаља, што очито показује гдје је заправо 'исправна страна историје'“, закључио је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.
Послушајте цео говор Владимира Путина са обележавања Дана победе:
Снимак Параде победе са Црвеног трга погледајте са преводом на српски:
Војна парада на Дан победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Парада победе на Црвеном тргу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала