- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Упутићемо протестну ноту Пољској због односа према руским дипломатама на Дан победе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Пољској
Амбасада Русије у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Русија ће упутити протесну ноту Пољској „због провокативних акција“ против руских дипломата 9. маја, саопштили су у Министарству иностраних послова Русије.

„Министарство иностраних послова Пољске је било информисано о церемонији коју је планирала амбасада, али пољске власти нису спречавале провокативне акције ‘протестаната’. Пољскoj ће бити уручена проестна нота. Сматрамо то као још једну манифестацију непријатељског односа и пре свега, огорчења јер се уништавају сећања на више од 600 хиљада совјетских војника који су погинули приликом ослобађања Пољске од немачке окупације и неиспуњавају обавезе у спречавању таквих инцидената“, навели су у руском министарству.

Истиче се да ови догађаји показују дволичну политику Варшаве у оцени догађаја из Другог светског ратс. Они покушавају да утичу на то да се заборави улога руског народа у спасавању европских држава које је заробила нацистичка Немачка.
„Такав став пољских власти неће остати без одговарајуће реакције“, закључили су у Министарству иностраних послова Русије.
Раније је саопштено да је група људи препречила пут руском амбасадору у Пољској Сергеју Андрејеву меморијалном гробљу совјетским војницима у Варшави где је желео да положи цвеће поводом Дана победе. Окупљени су тражили од дипломате да скине Георгијевску траку и био је приморан да напусти гробље.
Ултиматум пољског премијера Русији: Или сте са Европом или против ње - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
СВЕТ
Инцидент у Варшави: Руски амбасадор спречен да положи цвеће на гробљу совјетским војницима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала