- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Володин: Дан победе уједињује народе СССР, а то не да мира Вашингтону и Бриселу

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПрослава Дана победе у Москви
Прослава Дана победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин честитао је Дан победе, рекавши да овај дан уједињује народе Совјетског Савеза који су раме уз раме одбранили свет од фашизма, а да то не да мира Вашингтону и Бриселу.

„Дан победе нас све уједињује: Русе, Белорусе, Украјинце, Киргизе, Јермене, Таџике, Узбеке, Казахстанце, Туркмене и друге народе СССР који су раме уз раме одбранили свет од фашизма. То не да мира Вашингтону и Бриселу. Зато покушавају да избришу историјско сећање, замењујући Дан победе 'даном Европе' за грађане Украјине“, написао је Володин на Телеграму.

Он је истакао да је украјински председник Владимир Зеленски, који је одлучио да откаже празновање Дана победе 9. маја, подло поступио према онима који су дали свој живот за ослобођење света од фашизма, према онима који данас не могу да се сами заштите.
„Предавши Украјинце као потрошни материјал НАТО-у, кијевски крвави режим је уништио националну културу, погазио веру, забранио руски језик којим је говорила и говори већина становништва, а сада мења историју. Украјина је постала америчка колонија. Не може бити будућности за државу где не поштују подвиге и сећање на деде и прадеде, хероје захваљујући којима ми живимо“, нагласио је Володин.
Он је подсетио да је Велики отаџбински рат погодио сваку породицу у Русији и да нико неће заборавити каквом ценом је плаћена та победа. Володин је указао да је важно сачувати истину о рату за будуће генерације.
„Важно је да учинимо све да следбеници нацизма буду уништени! Срећан велики празник! Срећан Дан победе!“, честитао је Володин.
Дан победе је честитао и заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев који је објавио фотографију заставе победе изнад Рајхстага.
Срећан Дан победе“, написао је кратко Медведев.
Херојски подвиг предака у Великом отаџбинском рату остаје вечити пример на који се Руси угледају, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин у честитки за Дан победе.

„Наш народ је непобедив, то су доказале наше деде, а ми ћемо наставити њихово дело. Сигуран сам да ћемо обавезно победити, јер нам као вечити пример служи подвиг наших храбрих предака на које се угледамо – и ми и они који нас следе“, рекао је Пушилин.

Како је додао, следећи пример својих предака, Руси и данас бране своју отаџбину од непријатеља.
Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је капитулацијом нацистичке Немачке окончан Други светски рат у Европи.
Гледајте Параду победе на Црвеном тргу:
Застава СССР испред зидина Кремља - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
СВЕТ
Дан победе над фашизмом - 9. мај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала