- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Глумица Изабела Роселини 21. маја у Југословенском драмском позоришту

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈугословенско драмско позориште
Југословенско драмско позориште - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Глумица Изабела Роселини извешће 21. маја у Југословенском драмском позоришту своју монодраму „Дарвинов осмех“, на позив Београдског фестивала игре, саопштили су данас организатори.
Представа се изводи на енглеском језику са титлом на српски, а представља својеврсну лекцију о еволуцији и глуми. Роселини истражује како је емпатија, која је уједно темељ глуме, неопходна за проучавање понашања животиња, наведено је у саопштењу.
„Дарвинов осмех“ нуди помирење између два света која су често на супротним крајевима - између уметности и науке, наводе оргањизатори и додају да је читајући књигу Чарлса Дарвина „Изражавање емоција код човека и животиња“ Роселини открила да се континуитет људских и животињских односа може откривати и кроз изражавање емоција.
Италијанско-америчка глумица, позната по филмовима као што су „Плави сомот“ и „Смрт јој лепо стоји“, користећи релативно једноставна позоришна средства и свој препознатљиви оптимизам, сцену претвара у фарму, постављајући нека од најважнијих питања очувања животињских врсти и планете.
Реализацију гостовања Роселини, ћерке чувене глумице Ингрид Бергман и редитеља Роберта Роселинија, подржали су Министарство културе Србије, Италијански институт за културу и други, а део прихода биће усмерен на подршку Удружењу Бета из Зајечара које се бави лечењем и збрињавањем напуштених паса и мачака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала