- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров упозорава: Америка формира тзв. Војску слободне Сирије уз учешће терориста

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСастанак "астанске четворке" у Москви
Састанак астанске четворке у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
У Москви је одржан састанак министра спољних послова држава чланица „астанског процеса“за решавање сиријске кризе.
На састаку су учествовали шефови дипломатија Русије Сергеј Лавров, Ирана Хосеин Амир, Сирије Фејсал Микдад и Турске Мевлут Чавушоглу а њихов циљ је даља нормализација односа и превазилажење супротстављених ставова између Дамаска и Анкаре.
Руски министар је рекао да се ради о важном састанку.

„Постепено идемо ка резултатима. Покретање процеса нормализације турско-сиријских односа има позитиван утицај на ситуацију у региону и Блиском истоку у целини“, рекао је Лавров.

Он је предложио да се припреми мапа пута у оквиру овог процеса.

Лавров: САД формирају тзв. Војску слободне Сирије

Лавров је упозорио да постоје информације да су Сједињене Државе почеле са формирањем тзв. „Војске слободне Сирије“ уз учешће бораца ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији) како би дестабилизовали ситуацију у тој земљи.

„Према нашим подацима, Американци су почели у околини Раке да формирају тзв. Војску слободне Сирије уз учешће представника локалних арапских племена, бораца ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији) и других терористичких организација. Циљ је очигледан – употребити те борце против законитих оружаних снага Сирије у циљу дестабилизације ситуације“, рекао је Лавров.

Он је још додао да су тај проблем недавно разматрали министри одбране и да је договорена схема заједничких активности с тим у вези.
Подсетимо, у Москви су крајем априла одржани преговори министара одбране четири државе.
Руски министар је истакао и значај безбедног и добровољног повратка сиријских избеглица.
"Безбедан и добровољан повратак избеглица и интерно расељених лица у Сирији и осигуравање њихових права на подршку за нас је један од кључних принципа", рекао је Лавров и напоменуо да ЕУ 15. јуна организује донаторску конференцију за Сирију при чему ће највећи део средстава бити намењен за одржавање избегличких логора, односно како би избеглице што дуже остале ван граница Сирије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала