- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО: Алијанса улази у нову еру заштите демократских вредности широм света

CC BY 2.0 / DVIDSHUB / Амерички војници у саставу НАТО
Амерички војници у саставу НАТО - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
НАТО је ушао у нову еру у којој штити не само безбедност становника земаља које чине Алијансу већ и демократске вредности широм света, изјавио је председник војног комитета Северноатлантске алијансе адмирал Роб Бауер на седници начелника генералштаба организације у Бриселу.
„НАТО је ушао у нову еру колективне одбране, када он по први пут не штити само физичку безбедност скоро милијарду грађана, односно 31 чланице, већ штити и демократске вредности које ми веома ценимо", рекао је он.
Адмирал је истакао да је ниво сарадње Алијансе са оружаним снагама многих земаља на високом нивоу што је, по његовом мишљењу, јединствена ствар на свету.
Додао је да су нови регионални одбрамбени планови НАТО усмерени против „Русије и терористичких група“ и да је за то неопходно још више НАТО снага са високим нивоом спремности на цалокупној територији Алијансе.

„Данас ћемо проучавати регионалне, географски специјализоване планове који одређују како ћемо заштитити кључне зоне наше Алијансе од две претње које су наведене у Стратешкој концепцији НАТО-а - Русија и терористичке групе", додао је Бауер.

Рекао је да начелници Генералштаба земаља НАТО-а на састанку нису разговарали о захтевима Украјине за испорукама оружја, укључујући војне авионе, јер како је навео, НАТО није задужен за то, већ контакт група за Украјину из 50 држава, а коју воде САД.
НАТО војници - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Подкаст
НАТО стиже на Далеки исток | Нови Спутњик поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала