- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сви путеви воде у Рим

© AP Photo / Alfredo FalconeНовак Ђоковић на Мастерсу у Риму
Новак Ђоковић на Мастерсу у Риму - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Постоји мит да ко се нађе у Риму и баци новчић у Фонтану ди Треви окренувши се леђима ка њој повећава шансу да се у тај град врати. Изгледа је Новак Ђоковић 2007. године чуо за ту причу и одлучио да је тестира. Да ли због тог мита или још чувенијег да „сви путеви воде у Рим“ не знамо, али Новак од те године ниједном није пропустио Мастерс у Риму.
„Златни миљоказ“ споменик који се налази у близини Сатурновог храма у Риму подигнут је 20. пре нове ере од стране императора Октавијана Августа, а сматрало се да од места почињу сви путеви и све раздаљине у империји рачунате су у односу на њега и управо због тога споменика верује се да је настала изрека „Сви путеви воде у Рим“.
Новак Ђоковић воли да упознаје историју свих градова у које иде па нема сумње да добро зна и митове о Риму, односно о граду у који је први пут дошао 2007. године после освојеног првог Мастерса у каријери у Мајамију.
Не зна се да ли је Новак тада бацио новчић у чувену „Фонтану ди Треви“, али се вратио већ наредне године и освојио у том граду први Мастерс на шљаци. Дошао је у Рим годину дана после пораза од Рафаела Надала у четвртфиналу, али знатно спреминији и са освојеним Гренд слемом у рукама.
Победио је тада Стана Вавринку у три сета, а наредне године поново је стигао до борбе за трофеј када га је још једном зауставио Рафаел Надал, иако је српски тенисер претходно одиграо два одлична меча против Хуана Мартина дел Порта и Роџера Федерера.

„Италијани воле страст“

Чекао је Новак на други римски трофеј до 2011, године, а онда је поново стигао до финала са Надалом коме се коначно осветио за претходна два пораза. На истом Мастерсу следеће сезоне још једном су финале играли српски и шпански ас када је већ постало јасно да ће то ривалство Новаку бити највеће ривалство у каријери.
Нову прилику за трофеј добио је 2014. године и поново је савладао Надала који је већ увелико носио епитет „краља шљаке“, а колико су та њихова финала остала у памћењу истакао је и Холгер Руне, млади дански тенисер, који је одрастао гледајући те мечеве.
„Италијански навијачи воле страст и воле када се играчи боре до краја. Гледао сам многа финала овде са Новаком и Рафом, то су увек била невероватна финала“, рекао је Руне када је стигао у Рим.
Као што је Данац рекао Италијани воле страст, а ако им је неко њу доносио били су то Ђоковић и Надал. „Бик са Мајорке“ освојио је у престоници Италије десет титула, а има скор од 69 победа и осам пораза. Новак, ипак не заостаје много. Има само пет победа мање и два пораза више, а уколико освоји турнир ове године могао би да се изједначи са Рафом по броју победа.
После те треће титуле, проредили су се мечеви два великана у једном од најлепших градова на свету, а 2015. године на ред да изгуби у финалу од Новака дошао је Роџер Федерер.

Бржи од кише

После победе над прослављеним Швајцарцем уследиле су четири године затишја. Новак је изгубио три финала и једно полуфинале, а том низу дошао је крај 2020. године када је српски ас дошао до пете римске титуле уз само један изгубљен сет.
Са 33 године Новак је постао најстарији освајач титуле у Риму, али што је далеко важније 36. Мастерс титулом престигао је Рафаела Надала по броју освојених Мастерс трофеја јер је у том тренутку Шпанац имао 35.
Наредне године Надал га је поново савладао у финалу, међутим остаће упамћено да је због мајске кише Новак претходног дана морао да одигра два меча и славио је у ова после велике борбе у три сета. Најпре је елиминисао Стефаноса Циципаса, а затим и Лоренца Сонега. Пружио је Надалу отпор, али је Шпанац био неупоредиво одморнији.
Прошле сезоне српски ас није желео да се нешто слично понови, као фурија је пролетео кроз сваки меч, па је деловало да киша не стигне да падне јер је Новак лако елиминисао ривале и на крају без изгубљеног сета стигао до шестог трофеја.
Иако у Бањалуци није показао да је у сјајној форми, нема сумње да је Новаку пријала пауза како би опоравио лакат и појавио се у „вечном граду“ довољно спреман да буде један од главних фаворита за освајање титуле коју он брани.

Ах, ти Шпанци..

Откад је 2007. године први пут дошао на Мастерс у Риму Новак ниједном није испао пре четвртфинала, односно одиграо је 16 четвртфинала на том турниру колико је и Надал па би тако ове године српски ас могао да обори рекорд шпанског аса.
С обзиром на то да је одлучио да не игра на Мастерсу у Мадриду било је логично да Новакови путеви воде у Рим који ће бити припрема најбољег тенисера света за Ролан Гарос.
После 16 година први пут ће се десити да у Риму игра Новак, а Надал не. Шпанац као ни српски ас од свог појављивања није пропустио ниједне сезоне да дође у Рим, међутим због повреде кука са којом се бори од Аустралијан опена одлучио је да први пут у каријери њега пут ипак не доведе у престоницу Италије.
Нема Надала, али Новаков највећи ривал поново стиже из Шпаније. Млади Карлос Алкарас тек је напунио 20 година, али је страх и трепет за сваког тенисера и већ је показао Новаку да уме да га победи. У Рим стиже право из Мадрида где је одбранио трофеј, а додатно је мотивисан јер ће у току турнира преузети Новаково прво место на АТП листи.
Поред Алкараса и остали тенисери вероватно ће се трудити да искористе Новакову рањивост, међутим велика је шанса да се српски ас заиста у потпуности опоравио и да те рањивости неће ни бити.
Од 2005. године Мастерс у Риму освајали су само Новак, Надал, Енди Мари и Александар Зверев, а с обзиром на то да су Британац и Немац километрима далеко од форме која би могла да им донесе титуле, а да Шпанац не игра, историја турнира навија за српског аса.
Нека путеви Рима одведу до нове титуле.
Филип Крајиновић - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СПОРТ
За Филипа – ариведерчи, а за Ласла – предаја ривала!
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СПОРТ
Медведев се угледа на Ђоковића: „Фасцинира ме“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
СПОРТ
Званично – Бајден потписао, уклоњена рампа за Ђоковића!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала