- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пријави опасност на клик: У Србији постоји апликација против нападача коју нико није користио

© Sputnik / Милица Тркља / Апликација за анонимну пријаву криминалаАпликација за анонимну пријаву криминала
Апликација за анонимну пријаву криминала - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
У Србији и региону више од пет година постоји могућност анонимне пријаве кривичних дела преко апликације америчке организације Crime Stoppers Global Solutions (CSGS). Ова апликација, преко које се могу пријавити и масовна пуцања, никад није заживела, а председник и потпредседник фирме од данас су у Србији због развијања сарадње.
Организација CSGS има више од 50 година искуства у борби против тероризма, криминала, трговине људима, органима и шверца дроге, а сарађује са полицијским службама више од 30 земаља и Интерполом. Њихова бесплатна апликација омогућава анонимну пријаву починилаца кривичних дела из било које земље света која је умрежена са системом.
Председник организације Џон Ламб и потпредседник Џејмс Фуда састају се са српским званичницима, представницима невладиних организација и локалним партнерима.
У оквиру програма CSGS развили смо бесплатну апликацију преко које је могуће анонимно пријавити починиоце кривичних дела, укључујући и особе које планирају масовне пуцњаве, као што су две трагедије које су недавно погодиле Србију и због чега изражавамо неизмерну жалост, наводи се у саопштењу организације.
© Sputnik / Милица Тркља / Апликација за анонимну пријаву криминалаАпликација за анонимну пријаву криминала
Апликација за анонимну пријаву криминала - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Апликација за анонимну пријаву криминала

Балканска правила

Извршни директор „Крајм стоперса“ задужен за регион Балкана, Владо Јововић сматра да препреку у раду апликације у Србији, између осталог, представља и ментатлитетска разлика између Америке где је апликација развијена и где се активно користи и домаћег простора где се, по његовом мишљењу, још не схватају озбиљно безбедносни трендови, али и не прихвата мишљење да је „безбедност изнад неких права“.
Та апликација постоји од раније и могли сте да пријавите CSGS-у потенцијалне опасности. Међутим, то није наишло на предусретљивост код нас, барем не у Републици Српској, у БиХ, па чак ни у Србији, говори Јововић за Спутњик.
© WikipediaМапа Балкана
Мапа Балкана - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Мапа Балкана

Новчана награда за пријављивача

Иако постоји награда у износу од 1000 долара за оног ко пријављује, наравно, уколико се утврди да је пријава била важећа, а против пријављеног се подигне оптужница, њено коришћење је остало на нивоу статистичке грешке. Од 2017. када је организација „Крајм стоперса“ омогућила коришћење своје апликације у Србији и региону, па до данас, искоришћена је свега 10-15 пута, наводи Јововић који је својевремено организовао конференцију „Крајм стоперса“ у Бањалуци којој су присуствовали људи из Србије, из полицијских организација Хрватске, Македоније и других земаља региона.
© Sputnik / Милица Тркља / Апликација за анонимну пријаву криминалаАпликација за анонимну пријаву криминала
Апликација за анонимну пријаву криминала - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Апликација за анонимну пријаву криминала
Сам процес пријављивања је врло једноставан: Појединац може да пријави злочин или намеру да до њега дође на било ком језику, на било ком месту и у било којој држави. Када пријава оде у седиште „Крајм стоперса“, враћа се надлежним институцијама у држави пријаве, након чега оне делују у складу са сопственим законима.

Могуће и злоупотребе

Постоји и могућност злоупотребе у смислу лажног пријављивања, а Јововић напомиње да је процедура у том случају иста као и приликом пријављивања „уживо“.
Такве врсте злоупотреба је немогуће спречити. Имате врло једноставан принцип који важи и када је полиција у питању. Када имате пријаву за неко дело, ви упозорите онога ко то пријављује да је лажно пријављивање кажњиво, говори Јововић и напомиње да „своје право не можемо градити на туђи рачун“.

Све је почело са мигрантском кризом

Из CSGS-а наводе да је тзв. балканска рута „најозлоглашенији аутопут транснационалног криминала на свету“, а да је као таква први пут привукла погледе светске јавности када су хиљаде избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана одлучиле да њом дођу до жељених дестинација средње и западне Европе.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICМигранти
Мигранти - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Мигранти
Три године након што је Србија уврштена у „друштво“ земаља које спадају у домен CSGS-а за спречавање криминала, делегација Министарства унутрашњих послова Србије у Сијетлу посетила је челнике организације ради даљег планирања и координације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала