Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина усвојила одлуку о отимању имовине Срба у Лепосавићу и Зубином Потоку

Пратите нас
Влада привремених приштинских институција усвојила је на данашњој седници нацрт о експропријацији земљишта на северу Косова и Метохије у општинама Зубин Поток и Лепосавић.
Одлука је усвојена већином гласова а једино је министар за Заједнице и повратак Ненад Рашић био уздржан.
Како наводе из владе тзв. Косова ова одлука је била неопходна како би се на експроприсаном земљишту спровели пројекти од јавног значаја, не наводећи детаље који су објекти у питању.
Ову одлуку на седници владе образложио је заменик министра животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Авни Зогијани.
„Према предлогу Одељења за експропријацију Влада Републике Косово је 02.02.2023. усвојила одлуку за разматрање захтева за експропријацију непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројеката од јавног интереса, катастарске зоне Шарска Бистрица, Лешак, Кошутово - општина Лепосавић и катастарска зона Брњак, Зубин Поток, Велики Брег, Бање и Горњи Јасеновик - Општина Зубин Поток. Након усвајања одлуке од 02. фебруара, Одељења за експропријацију дана 15.02 су одржали јавне расправе у општинама Лепосавић и Зубин Поток са власницима имовине усвајајући у складу са девет закона о експропријацији и бавили се свим дописима власника који имају везе са коментарима о експропријацију и на основу члана 4 Закона о експропријацији, са изменама и допунама, Одељење за експропријацију је констатовало да су задовољене правне одредбе и одлучено је да се процесуира у Влади Републике Косово прелиминарни предлог одлуке којим се одобрава законитост процеса експропријације у јавном интересу непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројеката у јавном интересу за горе наведене катастарске зоне. За реализацију овог пројекта потребно је да се изврши процедура експропријације, процена имовине за све власнике који су евидентирани у табелама експропријације“, навео је Зогијани.
Сви министри осим Ненада Рашића гласали су за ову одлуку, премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да је за реализацију овог пројекта потребно да се изврше процедуре за експропријацију и у наредној фази процени имовина свих власника који су евидентирани у табелама.
Грађани Лепосавића и Зубиног Потока се оштро противе одузимању њихове својине и градњи војно-полицијске базе на северу Космета.
Након више протеста они су ангажовали и адвокате који ће на суду тражити поништење оваквих одлука.
База у Јасеновику у Зубином Потоку је већ готово завршена и у њој се налазе специјалци тзв. косовске полиције док је одмах по доласку на терен механизације и припадника Специјалне полиције у општини Лепосавић дошло до протеста грађана који су блокирали радове.
У међувремену организоване су и две јавне расправе у овим општинама, али грађани ни на тим Јавним расправама нису добили одговоре шта власти из Приштине ту желе да граде.
Адвокати су након јавних расправа у изјави за медије тада рекли да ни после јавних расправа нису добили одговоре и да се њихови клијенти не слажу са тим да им земља буде експроприсана за изградњу база за специјалне јединице тзв. косовске полиције.
Кфор на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СРБИЈА
Нови маневар Куртија да легализује отимачину српске имовине и – протера Србе
Протест мештана Дрена код Лепосавића због експропријације земљишта за изградњу база тзв косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СРБИЈА
Срби на северу КиМ добили трагикомичне одговоре на питање – зашто им се одузима имовина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала