- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађене бактерије и гљивице које варе пластику

CC0 / Pixabay / Смеће на реци
Смеће на реци - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
На Алпима и Арктику пронађени су микроби који имају особину да варе пластику на ниским температурама. Новооткривени микроорганизми могли би да убудуће буду важан „инструмент“ у рециклажи.
Иначе, у ранијем периоду је пронађен већи број врста разних микроорганизама односно бактерија које имају способност да разграђују пластику, али обично то раде на температурама вишим од 30 степени. Из тог разлога, њихова примена је била ограничена, јер захтева грејање, што такође подразумева трошење енергије и није карбонски неутралан процес
Научници из швајцарског Савезног института WSL међутим, сада су пронашли микробе који могу да сваре пластику на тек 15 степени, што би могло да доведе до важног преокрета у рециклажи.
Истраживачи на челу са др Џоелом Рутијем са WSL института, сакупили су 19 сојева бактерија и 15 типова гљивица које су биле закопане уз пластику годину дана на Гренланду, норвешким острвима Свалбард и Швајцарској. Резултати разградње на ниским температурама су били позитивни за већину сојева и гљивица, преноси „Гардијан“.
Џоел Рути је додао да је изненађујуће што је већина тестираних сојева могла да разради бар једну од тестираних пластика.
Чекају се даља испитивања и практична примена у смањењу, односно разлагању макар дела огромних количина пластике која на глобалном нивоу и даље чини велики проценат отпада.
Ово откриће је објављено у научном часпосиу Frontirs of microbiology.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала