- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ замрзнула 21 милијарду евра руске имовине, у току дискусија шта да раде даље са њом

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
У Европској унији изучавају могућност коришћења замрзнуте руске имовине у интересу Украјине, али Европска унија мора да се држи правног оквира који не дозвољава неразумну конфискацију средстава, изјавио је портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.

„На овом стадијуму замрзнута имовина приватних лица и организација, који се налазе на списку санкција Европске уније, у ЕУ чине око 24,1 милијарду евра. Санкције налажу замрзавање имовине, али не дозвољавају конфискацију, јер за то не постоји правна основа“, рекао је он на брифингу у Бриселу.

Истакао је да је на састанку договорено да се позову на одговорност лица која заобилазе санкције, као и да је рад у интеракцији са законодавцима напредовао.
„Треба дозволити одузимање имовине у случају да лице заобилази санкције, јер ми морамо да делујемо на начин који је у складу са правном државом и кривичним правом“, нагласио је Виганд.
Подсетио је да су државе-чланице дискутовале на тему замрзнуте руске имовине која припада Централној банци Русије.

„Дискусија се и даље наставља. Идеја је да се искористи приход од ове имовине. Осим тога, треба поштовати норме правне државе. Ова средства се не могу само запленити без образложења или без пажљиво разрађеног правног оправдања. Зато желимо да видимо шта можемо да урадимо са овим непокретностима како бисмо их искористили у интересу Украјине“, објаснио је он.

Додао је да је тема руске имовине коју би користила Украјина једна од најактуелнијих тема у преговорима са Сједињеним Америчким Државама и истакао да ту опцију изучавају и неке државе-чланице ЕУ.
Поглед на Парк Ла Гранж у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
СВЕТ
Швајцарска тврди: Коришћење новца Централне банке Русије за обнову Украјине правно могуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала