- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како су Жељка, Русија и Кина „одували“ немачког туристу на Ист Риверу

© Sputnik / Dmitry AstakhovСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Говор Жељке Цвијановић, српског члана и председавајућег Председништва БиХ био је толико убедљив да се потпуно и заборавило шта је све пре ње изговорио немачки туриста Кристијан Шмит, мишљење је бањалучког политиколога Анђелка Козомаре.
На седници Савета безбедности о БиХ у Њујорку у среду се по први пут, поред такозваног високог представника Кристијана Шмита, чуо и глас из Републике Српске. Ситуацију у овој земљи изнела је Жељка Цвијановић уз јасну поруку да Српска неће дозволити гажење Устава и деспотску власт ОХР-а.

Шмитов извештај одували српски аргументи

Козомора сматра да је Цвијановићева својим наступом „одувала“ извештај Кристијана Шмита у коме је доминирала његова фрустрација Милорадом Додиком и Републиком Српском, које је навео као једини реметилачки фактор у БиХ.
„Ово је можда био најефектнији и најбољи наступ Републике Српске у некој међународној институцији. Никада ниједан представник БиХ није дао тако аргументовано стање онога што се после Дејтонског мировног споразума догађало у БиХ. Јасно је до знања ставила да су свих ових година највећи проблем били високи представници који су наметали разне мере у одлуке. Што значи да су они они били тај реметилачки фактор који је дестабилизовао ову земљу,“ истиче Козомара.

Немачки туриста се понизио

По његовом мишљењу, Шмит се понизио на овој седници и требало би да сам одустане од позиције коју заузима у Сарајеву.
„Чињеница је да су две делегације - Русије и Кине, уз српског члана из БиХ изашле за време његовог говора. Пре тога је са руске стране речено да Шмит нема мандата СБ УН за функцију коју обавља. Све то је јасна порука какав однос према њему имају. То је било озбиљно понижење за њега и требало би због тога да сам поднесе оставку на место на коме се тренутно налази,“ каже наш саговорник уз напомену да је изненађен лицемерјем СБ УН.
„Част изузецима, Русији и Кини, али СБ УН је дозволио да им се обрати особа (Кристијан Шмит) коју они нису именовали за високог представника у БиХ, као је предвиђено Дејтонским мировним споразумом. Дакле, прихвата се да некакав извештај подноси неовлашћена особа. То није, наравно, једини аргумент за ово лицемерје СБ УН јер, много је наопаких одлука последњих година којим је највиши орган УН показао како се односи према остатку света,“ каже Козомара.

Русија затражила хитно затварање ОХР

У Шмитовом извештају, додаје наш саговорник, изнето је много неистина и клевета. Он је очигледно исфрустриран односом РС и Милорада Додика према њему.
„Он просто не може да се помири са чињеницом да за РС и њене представнике „не постоји“. Његово недипломатско понашање и неваспитање показало се и пред саму седницу СБ УН када је запретио председавајућој Председништва БиХ Жељки Цвијановић да ће он предузети мере које јој се неће допасти ако буде оспоравала његово право да се обрати СБ УН. То до сада никада ниједан странац није урадио, да тако дрско запрети неком легитимно изабраном званичнику у БиХ,“ истиче Козомара.
Жељка Цвијановић је истакла и да Шмит наставља да прави експеримент од БиХ, стављајући се изнад демократски изабраних институција, за шта му Дејтонски споразум није дао мандат. Такође је додала и да непромишљено уплитање ОХР-а чешће ствара него што решава проблеме, а да то што Српска не допушта странцима да је третирају као колонијални посед и узурпирају њена права, називају „сецесионистичком реториком“, што је замена теза.
Шмитовом извештају супротставио се и руски амбасадор при УН Василиј Небензја, указујући на штетно деловање међународне заједнице у БиХ, а од Савета безбедности тражио је хитно затварање Канцеларије ОХР.
Председник Руске Федерације В. Путин састао се са чланом Председништва БиХ М. Додиком - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
РЕГИОН
Додик: Састанак са Путином 23. маја /видео/
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
РЕГИОН
Председник Народне скупштине РС: Дипломатски потез Цвијановићеве, Шмитов говор србофобан
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РЕГИОН
Жељка Цвијановић напустила седницу Савета безбедности УН у време обраћања Шмита /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала