Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак после састанка с Куртијем о ситуацији на КиМ: Два пута – нормализација или конфронтација

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем имао важне и корисне разговоре о наредним корацима у дијалогу Беграда и Приштине и за понедељак најавио састанак главних преговарача у Бриселу.
"Исте разговоре ћу имати сутра у Београду и састаћу се са двојицом главних преговарача, господином (Бесником) Бислимијем и господином (Петром) Петковићем, у понедељак у Бриселу. Веома је важно да имамо јасноћу. Имамо споразум, имамо анекс, тако да морамо да имамо јасно разумевање“, рекао је Лајчак у Приштини.
Упитан да ли би се ситуација на северу Косова и Метохије могла заоштрити после полагања заклетве албанских градоначелника у четири општине са српском већином, он је рекао да постоје два пута напред: нормализација или конфронтација, и да ово друго није никоме у интересу.
"Можемо да имамо само нормализацију или конфронтацију, а ми свакако желимо да се фокусирамо на нормализацију, зато желимо да избегнемо било какву ескалацију или било какву конфронтацију. То није ни у чијем интересу", истакао је Лајчак.
Он је додао да ће поподне отићи на север Косова како би се "упознао са ситуацијом" и изразио наду да ће доћи до политичког решења које ће омогућити "потпуни фокус на нормализацију и имплементацију".
Пре одласка на север КиМ, Лајчак каже да ће разговарати и са градоначелником Јужне Митровице, како би чуо његову перспективу ситуације.
Лајчак је казао да је са Куртијем разговарао и о Статуту Заједнице српских општина.
"За Европску унију је прихватљиво оно што је засновано на нормама Европске уније и вредностима ЕУ и што је у складу са постојећим моделима ЕУ. Рекли смо то на самом почетку. Мислим да сам сасвим јасан“, истакао је Лајчак.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине није желео да коментарише одлуку приштинских власти о експропријацији земљишта Срба у Лепосавићу и Зубином Потоку.
"Не желим да улазим у детаље разговора... Наставићу ове разговоре у Београду и не желим да шаљем никакве јавне поруке у овом тренутку", одговорио је он на питање новинара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала