- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сусрет Додика и Путина – велика светска промоција самосталности и неутралности Српске

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и председник Републике Српске Милорад Додик у Београду.
Руски председник Владимир Путин и председник Републике Српске Милорад Додик у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Сусрет Милорада Додика и Владимира Путина у Москви, најављен за 23. мај, промоција је демократског капацитета и суверенитета Републике Српске Посета је наставак договора око реализације гасних пројеката у РС и другим економским пројектима, геополитичкој ситуацији на Балкану и у том контексту подршци Руске Федерације Дејтонском споразуму.
Према речима председника Народне скупштине Републике Српске др Ненада Стевандића, посета ће представљати и промоцију неутралности Републике Српске. Он подсећа да је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић недавно посетила Вашингтон и Кубу.
„Трудили смо се да не одбијемо ни један састанак у земљама ЕУ или на неком другом континенту, без обзира што некада немамо подударна или иста мишљења. Јако је битно да Република Српска покаже своју самосталност и неутралност“, наводи Стевандић.

Захваљујући Српској, БиХ је неутрална у светском сукобу

Традиционалне руско-српске везе много су старије од сукоба у Украјини, а садашња генерација политичара у Републици Српској није позвана да те везе прекида, додаје Стевандић.
Иако су босанскохерцеговачки функционери спремни да, без консултација са званичном Бањалуком дижу руку у разним међународним институцијама против Русије, званична Москва, захваљујући Републици Српској није ставила БиХ на списак непријатељских држава, додаје наш саговорник.
„Наше је да објаснимо геополитички концепт и да своју неутралност заснивамо на томе да нисмо довољно велики да одлучујемо у било каквим сукобима, али и да нисмо ни толико мали да неко може да нас држи као лутке на концу и употребљава у својим окршајима и сукобима, а евидентно је да је некоме јако стало да добије пристанак и Србије и Републике Српске да се у новој геополитичкој бици и подели света нађемо на страни која је против Русије, што није у складу са нашим политичким опредељењима и резолуцијама Народне скупштине о неутралности и није у складу са историјским и традиционалним везама“, каже Стевандић.

Русија и Србија једине на страни РС

Свет се мења, сведоци смо историјских и тектонских геополитичких промена, а Република Српска мора да тражи пријатеље и савезнике, с обзиром на судбину коју јој је наменио део међународне заједнице – да буде раграђена, истиче саветница председника Републике Српске за спољне послове Ана Тришић-Бабић. Такве намере се, према њеним речима огледају кроз активности ОХР и страних чланова Уставног суда БиХ.
Зато, како каже, канали комуникације морају да остану отворени – то је, на крају крајева и задатак дипломатије.
„Република Српска се суочава са вишедеценијским кршењем Дејтонског мировног Споразума и Устава БиХ и Републике Српске. Многи актери су радили на овом непријатељском чину. Борби Републике Српске на очувању компетенција добијених овим највишим актима, само су Србија и Руска Федерација пружале константну и јавно неупитну подршку“, објашњава Тришић-Бабић.
Према њеним речима, за Републику Српску важна су и економска питања.
„У време опште, глобалне кризе, добро је разговарати о темама које могу сачувати радна места, отворити нова, зауставити одлазак становништва, као и привући нове инвестиције, а за шта су потребни енергенти. То је обавеза и одговорност сваке озбиљне политичке структуре. А то што његова посета није по вољи колективном Западу, па није ни Додику много шта по вољи у вези са кршењем Дејтонског споразума па покушава да нађе најбоље решење како би сачувао мир у БиХ, од сталних насртаја бошњачких лидера из политичког Сарајева и њихових напада на суверенитет Републике Српске и српски народ“, истиче Тришић-Бабић.
Високи функционер СНСД-а Сања Вулић, пак, сматра да је Додикова посета Москви значајна, не само због подршке братском народу, већ и због чињенице да Република Српска увек стоји на страни правичности и правде.
„Оно што је битно је да ће председник Додик имати прилику да лично упозна председника Путина са ставовима Републике Српске о тзв. санкцијама од стране дела политичког Сарајева: наш став је ту врло јасан и без обзира што је председник Путин са тим упознат, како преко амбасадора и својих сарадника, биће јако важно да о томе лично поразговара и са председником Додиком“, сматра Вулићева.
Како је Додик најавио, са председником Русије Владимиром Путином срешће се 23. маја у Москви и разговараће о важним економским пројектима, као и о важним геополитичким питањима.
Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је да ће Додик и Путин разговарати о наставку и развијању економске сарадње, о Дејтонском споразуму и притисцима на Републику Српску.
У зависности од протокола посете Русији, Додик би требало да Путину уручи Орден Републике Српске на огрлици којим га је почетком ове године одликовао уочи обележавања Дана Републике - 9. јануара, преносе медији.
Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Русије Владимир Путин у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
РЕГИОН
О чему ће разговарати Додик и Путин
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала