Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ванредна конференција МУП-а: Нарко-картел фунционисао засебно, ухапшени највећи трговци дроге

© Фото : Танјуг/ЈутјубВанредна конференција Министарства унутрашњих послова
Ванредна конференција Министарства унутрашњих послова - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић данас је ванредној конференцији за медије МУП-а поручио да се најмање седам тона кокаина, које је заплењено током 2020. године доводи у везу са данас ухапшеним члановима Балканског картела.
"Око пет тона кокаина заплењено је на Аруби, 1,2 тона кокаина заплењено је у Белгији, 743 килограма кокаина је заплењено у Холандији", казао је Цмолић и додао да су ухапшени припадници овог картела највећи трговци кокаоином са Балкана.
Цмолић је рекао да је данас Србија је успешном акцијом још једном показала да је снажан и поуздан међународни партнер у борби против организованог свих других видова криминала.
"Данас су припадници МУП-а по налогу Тужилаштва за организовани криминал уз координацију Еуропола и Еуројуста, ухапсили су 13 особа припадника организоване криминалне групе саштављене од више независних ћелија које су функционисале као Балкански картел", истакао је Цмолић.
У сарадњи са Еурополом како је нагласио, Србија је успела да идентификује кључне мете на својој територији и мапира њихове криминалне активности широм света и додаје да се верује да овај картел стоји иза вишетонских пошиљеки које су стигле у Европу из Бразила,Еквадора а преко Африке.
"Ова међунардна акција је резултирала је уклањањем највеће кримианлне организације за трговину дрогом са Балкана. Ухапшени су организатори ове групе М.С. и М.Л. као и још 11 сооба које се сумњцице да су били вође независних ћелија", казао је Цмолић.
Анализом спроведеном преко података са апликације "Скај" и "ИЧ" најмање седам тона кокаина се доводи, како је истакао у везу са ухапшеним вођама и члановима картела.
Он је рекао да је за хапшење била кључна скај апликација и додао да се акција водила од тренутка преузимања скај апликације од 2021. године, те да је вођена у тајности.
Цмолић је навео да су особе ухапшене у Београду, Суботици, Зрењанину, додајући да је истрага и даље у току, да се раде претреси на више локација.
"Наредних дана изаћи ћемо са више информација", рекао је.
Према његовим речима, два су организатора, остали ухапшени су такође вође, али независних ћелија јединственог картела.
Одговарајући на питање да ли је ова криминална група била повезана са Дарком Шарићем или Кавачким кланом, Цмолић је рекао да је овај картел који је данас практично уништен функционисао засебно.
"Да ли је био повезан са другим утврдиће истрага у наредним данима или месецима, али је функционисао самостално", рекао је Цмолић и додао да је ово, ако не и највећи картел на Балкану.
Упитан колико је кокаина заплењено у Србији, Цмолић је казао да су се све заплене десиле ван Србије јер је, каже, фокус њиховог деловања ван територије Србије.
"Ради се о богатим европским државама, а Србија им није била интересантна за те количине кокаина", рекао је Цмолић.
Каже да у овом моменту може да спомене иницијале вођа, а да је за све остало надлежно тужилаштво.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала