- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика акција МУП-а: Ухапшене вође балканског нарко-картела због шверца 7 тона кокаина

© Sputnik / Лола ЂорђевићПолицијско возило
Полицијско возило - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
У оквиру међународне акције „Изи“ (EASY), Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Европолом и Тужилаштвом за организовани криминал ухапсило је и привело вође балканског картела који је последњих година организовао шверц више од седам тона кокаина на подручју Европе.
Акција је спроведена у највећој тајности у сарадњи са полицијама Холандије и Белгије уз координацију Европола. Ухапшене су вође тог највећег картела у Европи.
Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да је ухапшено 13 особа.
По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са МУП-овом службом за борбу против дрога, Управе криминалистичке полиције након вишемесечног предистражног поступка на територији Београда, Ниша, Лазаревца, Суботице и Зрењанина ухапшени су: М. С., М. Л., М. Ј., Д. Ђ., М. М., Д .Н., И. Ц, Р. Р., Г. П.,М. Р, В. С. М. П. и Љ. Л, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.
Та организована криминална група коју чине 20 лица сумњичи се да је умешана у међународну трговину наркотицима.
Наиме, организатори и припадници ове организоване криминалне групе сумњиче се да су током 2020. године учествовали у набавци и транспорту више од шест тона кокаина из Јужне Америке ка земљама Западне Европе и Републике Србије.
У току предистражног поступка прикупљени су докази који се односе на коришћење „скај апликације“ путем међународне правне помоћи као и докази који се односе на предметне заплене од других држава, пре свега, Републике Француске.
Од седморо који нису ухапшени, две особе се налазе на издржавању казне затвора односно притвора по решењима Краљевине Холандије и Републике Перу, једна особа је у притвору по другом основу у Нишу и четири су у бекству.
Ова организована криминална група, која је деловала и на подручју Кариба на Аруби, у фебруару 2022. године уговорила је за само једну испоруку дроге исплату у износу од 4,5 милиона евра.
У току су претреси на више локација.
У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.

Ванредна конференција МУП-а

Министарство унутрашњих послова одржаће данас ванредну конференцију за медије. Конференција ће бити одржана у 16 сати у Палати Србија.
Тема конференције су акција у којој су ухапшени припадници балканског картела, хапшења у вези са ЕПС-ом и хапшење шест особа у вези са проституцијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала