- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Одлуке Међународног кривичног суда су скандалозне; Запад је тај који крши међународно право

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Одлуке Међународног кривичног суда (МКС) су скандалозне и политички ангажоване, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Упечатљив пример ‘поретка, заснованог на правилима’ је орган као што је Међународни кривични суд. Овај, заправо, псеудо-суд, који је постао послушно оруђе у рукама Англосаксонаца, наставља да демонстрира политичку ангажованост, неефикасност, непрофесионализам. Његова повезаност са регионалним темама никада није доприносила политичком решавању сукоба, већ их је само продубљивала“, оценио је дипломата, говорећи на XI Петербуршком међународно економском форуму.

Он је истакао да ова структура данас „доноси нове скандалозне одлуке, укључујући једнострано проширење надлежности, кршећи међународно право игнорисањем имунитета државних званичника“.
Министар сматра да је саставни део ‘поретка, заснованог на правилима’ то што западне државе широко примењују нелегитимна једнострана ограничења. То је грубо кршење духа и слова Повеље УН, закључује Лавров, додајући да су санкције искључиво прерогатив Савета безбедности УН.

„Русија се доследно залаже за поштовање међународног права, чији кључни извор остаје Повеља УН, као и за јачање правних, демократских начела међудржавне заједнице. У том циљу, наставићемо да доприносимо јачању централне, координирајуће улоге светске Организације у глобалним пословима “, казао је дипломата.

Подсетимо, Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао је налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце.
Председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин изјавио је да ће ИК ускоро објавити потернице за судијама Међународног кривичног суда које су издале налог за хапшење руског председника Владимира Путина.
Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.

Запад криви Русију за кршење међународног права, а сам га је погазио

Дипломата је такође истакао да Запад цинично покушава да окриви Русију за кршење међународног права, иако га је сам погазио у Југославији, Ираку и Либији.

„Данас, пребацивањем проблема са болесне главе на здраву, западне државе цинично покушавају да оптуже Русију за кршење међународног права. Оног истог међународног права које су и саме погазиле у Југославији, Ираку, Либији, покренувши против њих агресивне ратове. Покушали су то да понове и у Сирији“, изјавио је Лавров.

Он је подсетио да су западњаци „погазили и други основни принцип Повеље светске организације – немешање у унутрашња питања“.
„Присетимо се режираног трећег изборног круга у Украјини 2004. године, ‘обојених револуција’ у Грузији, Киргизији. У том низу је и отворена подршка крвавом државном преврату у Кијеву у фебруару 2014. године. Ту су такође и упорни покушаји да се понови насилничко преузимање власти у Белорусији 2020. године“, подсетио је Лавров.
Према његовим речима, делујући у стилу најгорих колонијалних традиција, западне елите покушавају да поделе свет на „демократије“ и „ауторитарне режиме“.
„Суштина ‘синдрома ексклузивности’ постала је отворено расистичка изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да је ‘Европа – рајска башта, а остатак света џунгла’“, нагласио је Лавров.
Дипломата је такође подсетио да се специјална операција Русије у Украјини спроводи у складу са чланом 51 Повеље УН, који предвиђа право на индивидуалну и колективну самоодбрану, о чему је Москва благовремено обавестила Савет безбедности УН.
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
РУСИЈА
Русија у УН: Међународни кривични суд за нас не постоји, нестао је са мапе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала