- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Пропаст међународног права почела оснивањем трибунала за Југославију

© Sputnik / Радоје ПантовићУлаз у Међународни суд за ратне злочине у СФРЈ у Хагу
Улаз у Међународни суд за ратне злочине у СФРЈ у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Пропадање међународног права почело је сазивањем Хашког трибунала за бившу Југославију, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу.

„У суштини, савремено пропадање међународног права почело је са самопроглашеним трибуналом за Југославију у Хагу. Управо од те епизоде озбиљно је поткопана и почела је да се гаси вера у наднационално правосуђе“, констатовао је Медведев.

Он је додао да земље колективног Запада данас искривљују суштину међународног права у својим интересима.
„Примитивно извртање и опортунистичко тумачење норми међународног права је нешто што се стално дешава и то увек, али увек, у интересима земаља такозваног колективног Запада“, рекао је Медведев.
Он је приметио да су САД и њихови савезници, који су се прогласили победницима у Хладном рату и који себе сматрају главним у свим међународним институцијама, искривили саму суштину кључних принципа на којима се заснива рад таквих организација.

Систем међународног правосуђа – неправедан

Медведев је такође констатовао да је актуелни систем међународног правосуђа исцрпљен, „није више актуелан и неправедан је“.
„Главне светске платформе попут Међународног кривичног суда, Европског суда за људска права, па чак и Међународни суд правде УН више нису привлачне, земље их не признају као праведне и корисне пошто у њима доминирају поједине државе и групе земаља“, рекао је Медведев, додајући да неће бити могуће формирање нових институција у скорије време, пошто су велике противречности које раздиру светску заједницу.

Извршење „налога за хапшење“ Путина може довести до рата

Медведев је казао да извршење налога Међународног кривичног суда у Хагу за хапшење страног лидера може довести до рата.
„Они издају свакакве налоге. Шта значи налог за хапшење страног лидера? Већ сам говорио о томе. То је casus belli (лат.: догађај који узрокује рат) након кога може избити рат, уколико се нешто тако деси. Тамо седе неки несхватљиви људи које нико не зна и под диктатом наших 'пријатеља' шкрабају такве одлуке. Они треба да схвате своју одговорност због таквих одлука пред судбином целе светске заједнице“, поручио је Медведев.
Он је додао да је Међународни кривични суд у Хагу, „који ни Руси ни Американци не признају као легитиман“, бескорисна и немоћна структура.
„Суд је потписао себи пресуду након што је игнорисао злочине САД у Авганистану и Ираку. Али је том суду данас куцнуо час успеха. На упорно инсистирање САД они покушавају да судски гоне Русију и њене највеће званичнике. Ту нема чему да се чудимо, пошто ко плаћа музику, тај и наручује песме. Али о каквом правосуђу може бити говора ако САД, које нису потписнице Римског статута, ипак отворено пумпају Међународни кривични суд финансијама, хардверским и софтверским ресурсима и чак ни не крију да то раде зарад разматрања конкретних антируских предмета у њихову корист“, рекао је Медведев.

Свет се приближио трећем светском рату

„Очигледно је да је против наше земље покренут хибридни рат пуних размера. Амерички и европски непријатељи снажно пумпају наше непријатеље убојитим оружјем свих врста, подстичу терор у пограничним областима Русије, изводе диверзије и политичка убиства – фактички све воде ка трећем светском рату, глобалној катастрофи у којој по дефиницији не може бити победника“, оценио је Медведев.
Како је додао, Русија данас спроводи специјалну војну операцију ради заштите свог суверенитета и територијалног интегритета и безбедности милиона грађана.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русиеј Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
РУСИЈА
Медведев: Стрпљење Русије није бесконачно, ако се не поштују правила – лете хиперсоничне ракете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала