- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Приштина извадила из фиоке кључни „адут“ за - уништење дијалога са Београдом

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Федерика Могерини
Шеф европске дипломатије Федерика Могерини - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Вађење из фиоке писма Федерике Могерини из 2015. косовски Албанци на челу са Аљбином Куртијем још једном потврђују да одбијају да формирају Заједницу српских општина. Покушај да се и на овај начин доведе у питање Бриселски споразум не иде у сусрет наставку дијалога Београда и Приштине.
Једини основ за формирање Заједнице српских општина је Бриселски споразум из 2013, као и споразум о принципима о устројству Заједнице из 2015. и то је почетак и крај приче око Заједнице српских општина, каже дипломата и спољнополитички аналитичар Зоран Миливојевић.
„Ти споразуми су верификовани и ратификовани у Приштини, потврђени тада од стране ЕУ и за Заједницу је једино меродавна примена ових споразума tel quel како би се рекло на француском - тако како је. Све друго је довођење у питање Бриселског споразума, што је за Србију неприхватљиво“, коментарише он.

Писма и коментари не утичу на Бриселски споразум

А да Приштина изнова у питање доводи Бриселски споразум, потврђује и изјава председника парламента тзв. Косова Гљаука Коњуфце, који је изјавио да писмо бивше високе представнице Европске уније за спољну и безбедносну политику Федерике Могерини представља гаранцију за такозвано Косово да ако се формира Заједница српских општина, неће бити српске аутономије.
Могеринијева је ово писмо 24. августа 2015. упутила тадашњем премијеру тзв. Косова Иси Мустафи који га је обелоданио тек пет година касније.
Према Миливојевићевим речима, различита мишљења, писма, коментари, не могу да утичу на правну природу и на обавезе из Бриселских споразума. Оно што би могло да се узме у обзир, следећи дипломатску праксу су писма размењена између субјеката међународног права где се износе ставови по одређеним питањима и која су јавног карактера, у којима су изнесени ставови са којима се обе стране слажу, објашњава Миливојевић.
„Коментари у писмима овог типа, јер ово је коментар, а не обавезујуће писмо, је коментар једној страни, који нема међународноправну снагу и не може утицати на садржај, карактер и обавезујући основ споразума који су постигнути пре тога и који су јасни у погледу права и обавеза страна на које се односи“, изричит је он.

Или је Курти најјачи, или га подржавају САД и ЕУ

Било шта што албанска страна извуче из фиоке не мења ситуацију око дијалога Београда и Приштине, сматра председник Центра за развој међународне сарадње, професор др Стевица Деђански, јер, како каже, ако држимо правила и међународног права, ситуација је кристално јасна.
„По међународном праву, валдини су они уговори који су потписани, Бриселски споразуми. Србија је све тачке ових споразума испунила. Не можемо да кажемо да је то урадила радо, али је урадила као држава која се држи међународног права. Проблем је албанска страна која се не придржава својих обавеза“, сматра Деђански.
Након десет година преговора дошло се до Охридског договора, где је експлицитно речено да је формирање ЗСО услов свих услова за даљи наставак дијалога, подсећа он.
„С обзиром да је очигледно да Приштина то не жели да уради и поред гаранција Брисела и САД, можемо да закључимо две ствари: или је Аљбин Курти најјачи човек на свету, или то што ради, ради у договору са САД и Бриселом. Кладио бих се да је у питању ово друго, али оставимо могућност и да је најмоћнији човек на свету. Тако да данас извлаче писмо Могеринијеве, сутра ће измислити нешто друго, зато што им је то дозвољено. Не зато што су у праву и не зато што у томе што раде има логике или било каквог другог смисла“, закључује Деђански.
У писму од 24. августа 2015, дан пре потписивања Споразума о општим принципима Заједнице српских општина, Федерика Могерини уверава Ису Мустафу да ЗСО неће имати извршна овлашћења.
„У контексту наше дискусије о успостављању Заједнице општина са српском већином, желим да потврдим да је схватање ЕУ да Заједница, у складу са Првим споразумом и законима Косова, неће бити конституисана као трећи ниво власти и неће имати извршну власт“, наводи се у писму.
Пет година касније, Мустафа је ово писмо објавио на друштвеним мрежама, дан пошто га је представио европском посреднику у дијалогу између Београда и Приштине, словачком дипломати Мирославу Лајчаку.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
СРБИЈА
Приштина се присетила старе подвале - писма Могеринијеве
Иса Мустафа у парламенту тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2020
Мустафа објавио шта је ЕУ обећала Приштини о ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала