Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Донео сам одлуку – не идем у Рејкјавик, бићемо уздржани /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија на скупу Савета Европе у Рејкјавику бити представљена на најнижем нивоу, односно да он неће ићи, као и да ће Србија бити уздржана приликом гласања о Резолуцији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.
"Бићемо уздржани и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. И обрушиће се на мене, али то нема везе. Подржавамо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо нашег територијалног интегритета", рекао је Вучић.
Он је подсетио да је Србија поднела амандман на ту резолуцију у коме је "између зареза" тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета свих земаља чланица СЕ, али да је на инсистирање, пре свега Немачке, то одбијено.
“Само смо то додали, ништа више од тога, нешто што би требало да припада свима“, навео је Вучић.
"Они поштују територијални интегритет и Повељу УН само када то њима одговара", рекао је Вучић

"Предат 9.401 комад оружја, биће ово најуспешнија акција"

Вучић је саопштио колико је нелегалног оружја и муниције до сада предато полицији.
"Успели смо у акцији прикупљања наоружања да до сада прикупимо 9.401 комад оружја, 460.537 различитих метака, 884 експлозивних средстава. Верујемо да ће ово бити најуспешнија акција и биће дугорочна", казао је председник Србије
Поносан сам на овио што смо успели као грађани да учинимо. Молим грађане да наставе са акцијом, рекао је Вучић и додао је да било инцидената приликом предаје оружја, без последица.

"Испунићемо захтеве родитеље из ОШ Владислав Рибникар"

Говорећи о захтевима са којима је иступио Савет родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" у којој се 3. маја догодила масовна пуцњава у којој је страдало осам ученика и радник обезбеђења, казао да су то рационални разлози.
Председник Србије је подсетио да се премијерка Ана Брнабић састала са председником Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" и да је договорено да се испуне сви захтеви родитеља.
"Било је неопходно да се све разјасни. Ми ћемо разговарати и са светским стручњацима, разговарали смо са норвешком амбасадом јер та земља има искуство после злочина који је почини Брејвик када је убијено 77 младих. Уницеф има најбоље стручњаке и они ће радити са нашим стручњацима, обезбедићемо средства за те програме", рекао је председник.
Вучић је рекао да су из Института за ментално здравље ангажована 156 психолога.
"Верујем да ћемо имати могућност да ангажујемо и свих 250 који су се пријавили, то неће бити краткотрајни ангажман већ нешто што ће трајати у наредних бар 10 година", рекао је Вучић.
Истакао је да је посебно задовољан слањем полицајаца у школе и навео да су и деца и родитељи задовољни.
Вучић је навео да ће присуство полицајаца у школама драстично смањити стопу вршњачког насиља, али и насиља над наставницима.

"Веома сам забринут због ситуације на КиМ, рекао сам то Лајчаку"

Вучић је рекао да је веома забринут због ситуације на КиМ, посебно на северу покрајине и истакао да је специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, током данашњег састанка, пренео да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.
"И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак
Председник Србије Александар Вучић и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Председник Србије Александар Вучић и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак
Он је додао да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.
"Све то што раде, то је толико лоше да немам речи", нагласио је Вучић.
Он је додао да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.
Вучић је нагласио да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невешти и наивни јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, "а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже".
"Толико о принципима", констатовао је Вучић.

"Курти је за сутра планирао упад у Звечан"

Казао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сутра планирао упад у Звечан и додао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак забринут због ситуације на КиМ.
"Ушли смо у зачарани круг. Курти не жели да формира ЗСО. Курти је за сутра планирао упад у Звечан, јер је његов кандидат наводно победио. То је планирао за сутра, да ли ће да помери или не... Имају могућност до 28. да померају", рекао је Вучић на питање да ли улазимо у нови зачарани круг и нове тензије с обзиром на то да се ближи датум за проглашење коначних резултата избора, да је ЕУ понудила прелазно решење до тада како би се формирале институције са Србима и како би то био услов за ЗСО, али да је услов Београда за повратак Срба у институције формирање зСО и повлачење специјалаца
Када је реч о томе шта је Лајчак њему рекао на састанку по питању ситуације на КиМ, Вучић је истакао да је Лајчак забринут и да је он разговарао са са Србима са севера, са људима из НВО и Српске листе и других политичких партија.
"Сви су му рекли исто. Он је видео одлучност Срба да се супротстве Куртијевом терору и потпуној окупацији и забринут је. Да ли ће он то да тумачи на другачији начин, да не бих ја говорио, али оно што је његов утисак, он је, не као ја, али свакако забринут", рекао је Вучић.
Он је додао да није случајно рекао да, када неко тако страсно жели сукобе и готово по сваку цену као Курти, "колико год да бежите склањате се, повлачите се, покушавате да избегтнете и да сачувате мир", како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори са три одсто.
"Сећате се шта су они говорили о изборима у Белорусији, о изборима где год да окренете, који су милијарду пута легитимнији, не хиљаду или милион пута. Ста их брига, то је оно ово су наши, пошто су то наши и Албанци су наши, могу да раде шта хоће , па им је и три посто довољно. Што су урадили ово са Саветом Европе? Они нису у стању да прихвате амандан у којем се каже заштита територијалног интегритета и свих других чланица Савета Европе", рекаоје Вучић.
Оценио је да је до апсурда доведена повеља УН и међунардоно правни поредак, а још би да, како каже, "држе лекције".
Вучић је рекао да ће остати упамћено да се једна мала слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље УН, "макар за историјске уџбенике" и да њен председник није хтео да учествује у њиховим фарсама и иде на Исланд.
"Нека они раде своје, а ми ћемо своје. Ми ћемо да чувамо мир, али и никоме нећемо дозволити да гази наш народ", закључио је Вучић.
Председник Србије је одговарајући на питање новинара о митингу на који је позвао грађане 26. маја рекао да за разлику од опозиције "ми не организујемо спонтане скупове, да играмо на емоције људи".
"Позивамо људе да им кажемо шта ћемо да радимо у будућности. Заказали смо митинг када ниједан други није заказан, биће то један обичан митинг, једно обично вече, биће гужви вероватно, али нећемо заустављати ни саобраћај нити ћемо на било који други начин ометати људе", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала