- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Проблем! Сви знају како против Саше“ – славни Немац утучен због бледе сенке Зверева

© AP Photo / Thibault CamusСаша Зверев
Саша Зверев - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Александар Саша Зверев један је тенисер био прошле, а други ове сезоне. Због повреде са Ролан Гароса, немачки тенисер се дуго опорављао, а када се вратио није успевао да настави где је стао, што тешко пада и Борису Бекеру. Чувени Немац истиче да је Саша у проблему због доласка младих играча, иако је прошле године био кандидат да буде први на свету.
Пад и крик Саше Зверева у мечу против Рафаела Надала на Ролан Гаросу били су слика која ће дуго остати урезана у сећање навијача немачког тенисера. Крик који се проломио Паризом наравно пре свега био је због физичког бола, али и због бола који му је украо један сан.
Деловало је тада да Немац јури ка преокрету и потенцијалној победи против Надала на његовом омиљеном терену, али дечачки снови у секунди су срушени и Зверев је морао на дугу паузу. Када се вратио после осам месеци на Аустралијан опену испао је већ у другом колу, али је постојала нада да му треба мало времена.
То мало времена нажалост траје још увек јер Немац и даље тражи своју стару форму о чему је говорио и Борис Бекер, славни немачки тенисер.
„Мислим да је сто здрав и има самопоуздање у скочни зглоб и да би физички могао да одигра сваки меч када би могао да игра више“, рекао је Бекер у подкасту „Дас Гелбе вом Бал“.
Као највећи проблем код повратка немачког тенисера Бекер наводи чињеницу да су играчи сличних година као Саша и млађи преузели кормило те генерације и да су напредовали док се он опорављао, због чега му је сада теже да ухвати ритам.
„Тенис се мења сваких 18 месеци. То значи да увек мораш да напредујеш у складу са тим. Стиче се утисак да он није напредовао, а противници тачно знају како морају да играју против Саше 2023. године. Проблем! Гледао сам меч против Алкараса, то су била два света. Пре годину дана је победио Алкараса у Паризу и био је на путу да победи непобедивог Надала, а можда и Руда у финалу. Саша би постао нови број један. То је прошлост, а 12 месеци касније, сурова реалност је брутална. То је спорт. Поново је у форми, али не може да достигне форму коју је имао пре годину дана. Постоји много разлога за то“, објаснио је Бекер.
Легендарни Немац верује да је Зверев довољно самокритичан и да зна шта не ваља у његовој игри.
„Оно што је важно, јесте да је он увек изузетно самокритичан, да је искрен према себи и да не криви несрећу, ветар или преврело сунце – већ чињеницу да је не игра довољно добро“, објаснио је Немац.
Бекер додаје да Звереву сада фокус не треба да буде на томе како да победи Новака Ђоковића или Рафаела Надала већ да нађе пут до победе над младим играчима који играју све боље и што је још важније све растерећеније и без притиска.
„Фокус сада више није на велику тројку: Надала, Ђоковића и Федерера. Саша мора да погледа у ретровизор, а млађи играчи га, нажалост, мало престижу. Много смо причали о Алкарасу, али помињем и Синера, Руна и Фрица. На крају, али не и најмање важно, ту је Себастијан Корда, који је тешко повређен у Мелбурну, али кога имам на списку. Они ће у будућности играти за Гренд слемове. То је проблем“, сматра Бекер.
Према његовог мишљењу Зверев би могао да се угледа на неке млађе играче који су постигли више од њега, попут Алкараса.
„Имате прозор у каријери у којем морате да освојите прве Гренд слемове јер такмичење никада не спава. Са Сашом се то није десило из разних разлога. Сада мора да погледа зашто је нова генерација играча која се помиње толико добра, шта раде боље, а шта другачије. Да ли морам да мењам или прилагођавам своју игру?“, објашњава Бекер.
Заиста није лако Звереву који је у снажној генерацији која се појавила после Новака, Рафе и Роџера био један од најталентованијих играча. Нажалост, Немцу као да се догодио сличан сценарио као Доминику Тиму мада и даље није толико потонуо као Аустријанац.
Управо поменути Фриц елиминисао је Сашу на Аустралијан опену, али било је то и очекивано јер је Немац одиграо први званични меч после осам месеци. Међутим, време је пролазило, а он форму није успеовао да врати.
Оно што Бекер није поменуо, а свакако да је вредно помена је и чињеница да Саша није у проблему само када је реч о млађим играчима. У другом колу турнира у Дохи елиминисао га је и Енди Мари, тенисер „старије гарде“.
Све наводи на то да се Зверев као и Тим физички опоравио, али да је поред физичке припреме била још потребнија психолошка. Замислите биљку која осам месеци није заливена, а онда је после толико времена залијете и очекујете да процвета преко ноћи. Биљка као живо биће, реаговаће на ту воду, али не магичним цветањем за једну ноћ.
Лако је причати о томе колико се од Звевера очекује више, али не треба заборавити да се упркос боловима и операцијама које су касније уследиле морао да се бори и са својим менталним здрављем што је био дупло тежи задатак јер је знао да се не осећа добро.
На Мастерсу у Индијан Велсу кренуо је Немац да наговештава да би могао да буде онај стари, одиграо је одличан меч против Данила Медведева, а иако је Рус на крају славио, Зверев је могао да буде задовољан јер је заиста подсетио на форму од пре годину дана.
У Мадриду се није прославио против Карлоса Алкараса, али пошто је млади Шпанац играо као фурија и дефинитивно више не може да се ставља у исти кош са осталим млађим играчима, Немац такође није имао потребе превише да се разочара.
Један од правих тестова за Зверева би могао да буде управо Рим где први меч игра против Давида Гофана, француског ветерана, који га је у њихова два последња међусобна дуела победио.
*Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
СПОРТ
Стварно је „господин посебни“: Мурињо на ћирилици честитао Ђоковићу
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
СПОРТ
Новак је открио рецепт – како бити најбољи када се не осећаш тако
Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
СПОРТ
Новак је имао „посебну“ подршку у Риму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала