- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Индија тражи да јој се врати дијамант из британске краљевске круне

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/AlinavdMeulen/Cropped photo / Реплика круне британске краљице Елизабете - краљице мајке
Реплика круне британске краљице Елизабете - краљице мајке - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Индија ће покренути дипломатску кампању како би вратила на хиљаде артефаката, међу којима је и дијамант кох-и-нор, који се налази у британској краљевској круни. Ради се о артефактима који су однети из Индије током британске колонијалне власти, тврди лондонски „Телеграф“.
Кампања за повратак драгоцености изнетих из Индије један је од приоритета индијског премијера Нарендре Модија, наводи британски медиј.
Акцију ће предводити високи индијски званичници и дипломате, а поједини од њих сматрају одношење драгоцености из Индије класична крађа, јер су „неетички узети током стања колонијалне принуде“.
„Телеграф“ наводи да би ова кампања могла да поремети односе Велике Британије и Индије, коју је Лондон током колонијалне ере називао „британским драгуљем у круни“ због великих ресурса и стратешке локације.
Очекује се да индијске дипломате у Лондону поднесу формалне захтеве појединцима и институцијама у чијем су поседу драгоцености, а процес би требало да почне ове године.
Иначе, међу тим драгоценостима је кох-и-нор, највећи дијамант на свету од 105 карата. Он је некада био у власништву индијских владара, али су га Британци одузели током анексије провинције Пенџаб 1849. године и тренутно је у круни покојне краљице Елизабете, мајке Елизабете Друге и баке тренутног краља Чарлса.
Ни та круна, ни дијамант, нису коришћени током недавног крунисања краља Чарлса, будући да је индијска владајућа партија упозорила Лондон да би то могло да „пробуди болна сећања на колонијалну прошлост“, наводи лондонски медиј.
Индија је, иначе, у више наврата од 1947. године, када је постала независна, тражила враћање тог дијаманта, али без успеха.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала