- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Најновија ракетна корвета „Меркур“ примљена у Ратну морнарицу Русије

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаКорвета "Меркур"
Корвета Меркур - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Најновија руска ракетна корвета пројекта 20380 „Меркур“, која је направљена за Црноморску флоту, примљена је у састав Ратне морнарице Русије, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.

„Нова корвета има низ одличних карактеристика. Она представља комбинацију високих пловидбених квалитета и савременог ударног оружја које ће омогућити корвети да ефикасно извршава задатке у саставу групе и самостално с циљем поуздане заштите националних интереса Русије у морској и океанској зони. Захваљујем се конструкторима и бродоградитељима који су направили корвету“, рекао је командант руске морнарице, адмирал Николај Јевменов.

Церемонија подизања Андрејевске заставе на корвети одржана је у граду Балтијску у Калињинградској области. Присуствовали су, поред Јевменова, губернатор Калињинградске области Антон Алиханов, представници команде Балтичке и Црноморске флоте, Уједињене корпорације за бродоградњу и генерални директор „Северног бродоградилишта“ Игор Орлов.
„Меркур“ је пета корвета која је направљена у „Северном бродоградилишту“ по пројекту 20380 који је развио Централни конструкторски биро „Алмаз“. Претходне четири корвете – „Стерегуршчи“, „Собразитељни“, „Стојки“ и „Бојки“ у служби су Балтичке флоте.
Вишенаменске корвете пројекта 20380 су дизајниране за откривање и уништавање противничких подморница и бродова, обезбеђивање десанта, као и за решавање различитих задатака у ближој морској зони. Бродови су опремљени артиљеријским, противракетним, противподморничким, сонарним и радарским системима, као и хангаром за хеликоптер Ка-27.
Ракете калибар гађају објекте у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РУСИЈА
„Смртоносни и прецизни“: Амерички експерт о руским „Калибрима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала