- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Направљен робот који се поставља на мозак: Има шест пипака и прати мождани рад

CC0 / Pixabay/Mitrey / Снимак мозга ЦТ скенером
Снимак мозга ЦТ скенером - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Швајцарски научници направили су робота величине два центиметра који може да се користи за праћење рада мозга уз минималан захват на лобањи.
У питању је врста такозваног меког робота са шест „пипака“ са сензорима које може да распореди на површини мозга. Дизајн је тестиран на минијатурним свињама и могао би једног дана да помогне људима који имају епилептичне нападе или друге неуролошке поремећаје, пише „Њу сајентист“.
Овај концепт пружа мање инвазиван приступ за постављање електрода на површину мозга, у поређењу с традиционалном методом.
Пипци овог меканог робота израђени су највећим делом од од флексибилног силиконског полимера. Они наликују закривљеним цветним латицама које се спирално окрећу око средишњег дела, а када су потпуно раширене покривају површину од четири центиметра.
Постављање меког робота на површину мозга је изазован задатак, јер између људског мозга и лобање практично и да нема размака, односно у питању је само један милиметар, објаснила је Стефани Лакор из швајцарског Федералног института за технологију у Лозани, једна од научника који су студију објавили у часопису „Сајенс роботикс“.
Научници су зато направили пипке који се лагано шире да би се избегао превелики притисак на мозак.
генетика - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Објављен нови модел људског генома: Следи помак у истраживању генетских позадина болести и лечења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала