- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Прва школа у Србији која је увела униформе, а ђаци су их тражили из само једног разлога

CC0 / Pixabay / Ђаци у униформама
Ђаци у униформама - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Основна школа „Прота Стеван Поповић“ из Чумића, код Крагујевца прва је у Србији која је увела униформе, и то ни мање а ни више, него на иницијативу ученика, а у свему им је помогао директор Александар Јовановић.
Како је испричао, идеја се родила када су се на ђачком парламенту као једна од тема споменуле социјалне разлике, те су сви заједно покушали да пронађу начин како се ниједан малишан не би издвајао од других у било ком смислу.
„Ђаци су приметили да се нека деца другачије облаче од других. Ја сам рекао да разлике у облачењу могу да се санирају само путем униформи, њима је то било интересантно, мада смо имали и анкету где је 6. разред тражио уноформе, а претпостављам да су им родитељи то предложили. Мало су истраживали где постоје униформе, како изгледају и решили су какав дизајн желе, осмислили дукс, боју за дечаке и девојчице и тако смо почели“, испричао је Јовановић за портал „Другачије“.
Чим су направили пробни модел ђаци су ишли од разреда до разреда и показали производ другарима. Одушевљење је, према речима директора, било велико, те данас не постоји ниједан ђак који се не придржава ношења униформе, иако их нико на то не приморава.
„Имали смо можда једног ђака ком се идеја није допала, али на крају је купио униформу и носи је сваки дан, иако нема никакве присиле. Осећа се већа припадност школи, сви су се сложили - од родитеља до школског одбора“, потврђује директор.
Како тврди, било је родитеља који су осетили олакшање због увођења униформи јер нису у завидној материјалној ситуацији, а малишани су показали своју хуманост максималнм подршком другарима који немају довољно новца да купе одело за школу.
„Ја сам нашао два спонзора која су донирала средства, па је цена унформе била око 900 динара, а сва деца која су социјално угрожена и нису могла да је исфинансирају добила су помоћ. Остали ђаци направили су јесењи вашар и од новца који су добили продајом сувенира и неких својих предмета платили су униформе социјално угроженој деци, тако да су сви на крају добили одећу“, појашњава он.
Колегама широм Србије поручује да иницијативу препусте деци, како би показали креативност и међусобно се још више зближили.
„Утисак о припадности школи је већи, другарство и заједништво је израженије него што је било. Осећа се потпуно другачија и позитивнија атмосфера за рад. Основни циљ наше школе је опстанак села и ове установе у њему. Да се породичне вредности и емпатија ка другом негују. Ја им желим да пре свега буду добри људи, а тек онда успешни и образовани ђаци“, изјавио је поносни директор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала