- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Таблете на послу, марихуана за спавање, кокаин за буђење“: Све више запослених у САД се дрогира

CC0 / Pexels / Бизнисмен - илустрација
Бизнисмен - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
Број радно способних Американаца, старих између 25 и 54 година, са поремећајима употребе недозвољених супстанци, порастао је за 23 одсто у односу на период од пре пандемије вируса корона, и сада износи 27 милиона, наводи се у студији огранка америчких Федералних резерви у Атланти из маја 2022.
Резултати поменутог истраживања указују на то да сваки шести запослени користи недозвољене супстанце, преноси Блумберг.
Компанија која пруже услуге за опоравак од зависности од дроге Сијера Тајсон, је у истраживању од новембра 2021. навела да је око 20 одсто америчких радника признало да користи лаке дроге док раде на даљину, као и да су били под њиховим утицајем током видео-састанака везаних за посао, преноси Блумберг.
Агенција наводи да су програми лечења клиника за болести зависности преоптерећени услед пандемије, пре свега због повећаног броја даљинских или хибридних радних аранжмана који нуде истовремено три ствари: сталне плате, близину дроге и алкохола ван видокруга колега и подстицај за одржавање свакодневне функционалности.
Као резултат тога, до тада неоткривене навике повезане са дрогама су „цветале“ и тек сада излазе на видело, јер све више компанија захтева од радника да се врате у канцеларије и престану са радом од куће.
„Запослени мисле да је то привремена фаза, да ће све бити у реду чим се врате на посао. Онда нас позову и кажу: 'Јесам ли ја зависник? Не може бити, то ми никад није био проблем'“, наводи директор Центра за терапију у Њу Џерсију Индра Цидамби.
Насумично тестирање на дроге на радном месту порасло је за 37 одсто од 2021. до 2022. године, према истраживању компаније.
Додаје се да је скривање употребе супстанци од надређених постојало и раније, али пре пандемије, већина ексцеса била је ограничена на тренутке после радног времена.
Индра Цидамби наводи да често виђа пацијенте како покушавају сами да се излече како би успели да раде.
„Током пандемије морали су да раде без обзира да ли се осећају добро или не, па су узимали све таблете и супстанце до којих су могли да дођу, како би себи помогли у основним оптерећењима, а то је била катастрофа“, рекла је она.
Додаје да мали број њених пацијената себе доживљава као зависнике.
„Постоји огромно порицање. Због година у компанији и добре репутације, њихове зависности су биле потпуно непримећене све док им послодавци нису рекли да морају да се врате у канцеларије. То су груби позиви на буђење“, каже Цидамби.
Она каже да је тренутно приметна повећана злоупотребу бензодиазепина на радном месту, која прелази у коришћење других супстанци.
„Сада узимају по пар ксанакса. Онда не могу да спавају ноћу, па тада узимају јестиву марихуану, да спавају. А онда је тешко пробудити се за посао, па неки узимају кокаин само да би се, како кажу, подигли“, каже она.
Стручњаци за болести зависности примећују да милиони запослених зависника имају отпор према скидању са дроге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала