- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши чиновник и алавит: Ко је главни противник Ердогана на председничким изборима?

© AFP 2023 / ADEM ALTAN Кемал Киличдароглу је лидер највеће турске опозиционе Републиканске народне партије (ЏХП)
 Кемал Киличдароглу је  лидер највеће турске опозиционе Републиканске народне партије (ЏХП) - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
Кемал Киличдароглу је први политичар у Турској, председник Народне алијансе, који Реџепу Тајипу Ердогану може да угрози место председника. Откривамо најзанимљивије чињенице о главном опозиционару.
Кемал Киличдароглу се родио 17. децембра 1948. године у граду Тунчели на истоку Турске. Отац му је био официр, а мајка домаћица.
Политичар је током кампање изјавио да припада религиозној мањини алавита. У случају да победи на председничким изборима, он ће бити први представник алавита на челу земље у којој доминирају сунитски муслимани.
Након што је завршио Економски факултет, радио је у Министарству финансија Турске, а 1983. године је постао заменик директора Генералне управе за приходе Министарства финансија. Током 1991. године је постао генерални директор Фонда за социјалну заштиту занатлија и малих предузетника, а годину дана касније је био директор Фонда за социјално осигурање.
Киличдароглу је 1999. године напустио државну службу и напустио политику. Лист „Економик тренд“ га је 1994. године прогласио „државним чиновником године“.
Три године је посветио предавању и предузетничкој активности, од 1999. године до 2002. године је радио као професор на Универзитету Хаџетепе у Анкари, а затим као члан савета директора банке „Турки ис банкаси“.
Киличдароглу је 2002. године постао члан Народно-републиканске партије и посланик Велике народне скупштине Турске. Након тога је поново изабран, а 2007-2010. године је био лидер парламентарне фракције НРП и заменик председника партије. Партију је основао Мустафа Кемал Ататурк 1923. године.
Председник Народне-републиканске партије је постао 2010. године. Подршка Киличдароглуу у оквиру партије је побила све рекорде: за њега је гласало 1246 људи од 1250. Међутим, он никада није постао кандидат партије на председничким изборима у Турској до ове године.
Једини пут се Киличдароглу кандидовао на изборима за градоначелника Истанбула 2009. године и изгубио од кандидата владајуће Партије правде и развоја са 36,8 одсто гласова. Његов супарник Кадир Топбаш је имао 44,7 одсто гласова.
За то време, док је био на челу партије, она ни једном није успела да победи Реџепа Тајипа Ердогана на председничким и парламентарним изборима. Највећи успех су били локални избори 2019. године, када је кандидат НРП-а победио на изборима за градоначелника у Анкари и Истанбулу.

Више од месец дана је политичар чекао потврду као једини кандидат Народне алијансе због тога што је мање популаран од својих колега градоначелника Истанбула и Анкаре Екрема Имамоглуа и Мансура Јаваша.
Неслагања око кандидатуре Киличдароглуа су довела до тога да је лидер „Добре странке“ (друга по величини снага у коалицији од шест партија) Мерал Акшенер изјавила да је напустила коалицију, али се вратила неколико дана касније под условом да Имамоглу и Јаваш постану потпредседници у случају да победи Киличдароглу. Званично је постао кандидат Народне алијансе 6. марта 2023. године.
Киличдароглу је у браку од 1974. године, има две ћерке и сина.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СВЕТ
Од фудбалера до председника Турске: Десет важних чињеница о Реџепу Тајипу Ердогану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала