- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Козе као ватрогасци: Необична стратегија против пожара у чилеанском граду

CC0 / Unsplash/Ray Aucott / Коза
Коза - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
У јужном чилеанском граду Санта Хуана становништво је почело да користи козе као савезнике у борби против избијања пожара, након што је та област била тешко погођена шумским пожарима раније ове године.
Козе су већ раније спасиле шуму Боскес де Чакај за време фебруарских шумских пожара, изазваних топлотним таласима и сушом, у којима је страдало на десетине људи, повређено на хиљаде, а скоро 440.000 хектара шума уништено.
Козе се одводе на испашу на сувим пашњацима који окружују шуме, како би се контролисало до које границе пожари могу да се рашире, и да је метод од раније у употреби у Португалу и Шпанији, преноси Ројтерс.
Власница стада коза које се користе за испаше, Росио Крусес навела је да испаша коза може пуно помоћи у сузбијању пожара на територији целог Чилеа.
Инжењер шумарства на универзитету Консепсион у Чилеу, који је упознат са техником „стратешке испаше“ Франсиско Ди Наполи навео је да би локалне организације требало да „процене где се испаша може применити, и да се доведу козе да пасу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала