Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Избегнута провокација: Шта тачно Приштина жели ако неће да преговара?

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић и Марко Ђурић улазе у пресс салу
Петар Петковић и Марко Ђурић улазе у пресс салу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Косовски сепаратисти не желе да преговарају ни о чему, а политика коју воде на своју руку, супротстављена је чак и онима са којима су имали преозбиљне дипломатске везе, мишљење је Перка Матовића после наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу.
Директор Канцеларије за Ким Петар Петковић изјавио је после нове рунде која је данас на техничком нивоу одржана у Бриселу, да је ситуација тешка када је реч о дијалогу као и да је понашање главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија било скандалозно.

Приштина није заинтересована за дијалог

Петковић је након састанка уз посредство специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, рекао да је Београд дошао припремљен, са експертима и предлозима, свим материјалима, док се његов саговорник из Приштине понашао да као да не зна о чему се говори, иако су теме биле добро познате - формирање ЗСО, питање несталих, слобода кретања, питања која се односе на живот, институционално насиље Куртија и тако даље.
Политички аналитичар из Центра за националну политику Перко Матовић за Спутњик каже да је овакво понашање Приштине очекивано.

Европа само жели да ово питање затвори

Наш једини излаз је, сматра Матовић, да у односу са Америком тражимо да се прво испуне наши услови, па тек онда да се наставе преговори.
„У сваком случају, преговори треба да се наставе, јер је то оквир на који смо ми пристали и који не би требало да напустимо. Европа жели по сваку цену да ово питање затвори што пре, без обзира на различите ставове који постоје и делује да нема намеру да стане на нашу страну, то јест да и нашим захтевима изађе у сусрет. Док се код Американаца чини да се њима мање жури, и да су сада спремнији да нам изађу у сусрет него пре,“ истиче Матовић уз констатацији да у ЕУ постоји конфликт око превласти између Француске и Немачке, а то је чини нестабилном.
Према речима нашег саговорника, на састанку се разговарало и о питању енергетике, међутим, на све је Бисљими одговорио да Петковић „прича глупости“.
Преговарач Београда је истакао да ћемо ми све да учинимо да сачувамо мир, иако је Бисљими хтео да нас натера да реагујемо јер је компромис за Приштину забрањена реч.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, прво је имао одвојене састанке са преговарачима, након чега се одржао и директан састанак две делегације.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
СРБИЈА
Петковић после састанака у Бриселу: Тешка ситуација, Бисљимијево понашање било скандалозно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала