- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Покорио је свет и за Спутњик поручио: „Новак ми је инспирација!“

© Фото : Screenshot/RTSНебојша Ђурић, српски параолимпијац у бацању кугле и диска
Небојша Ђурић, српски параолимпијац у бацању кугле и диска - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Српски параатлетичар Небојша Ђурић јавио се Спутњику после рушења светског рекорда у бацању диска и освојене златне медаље на Светском купу у Италији. Открио је да му је Новак Ђоковић инспирација, као и да му је породица највећа подршка у прављењу вансеријских резултата.
Тмурно и ветровито недељно подне у Србији обасјала је вест која је стигла из Италије, где је српски параатлетичар Небојша Ђурић поставио светски рекорд у бацању диска F55, освојивши злато на Светском купу. Резултат 40,37 метара био је довољан за најсјајније одличје и норму за учешће на Светском првенству у Паризу у јулу.
Дан касније у разговору за Спутњик истински шампион, који је заплакао испред камерама на параолимпијским играма у Токију 2021. године, када је завршио као шести у бацању кугле, објаснио је шта га је мотивисало и дало му снагу да крене напред и почне да ниже победе и руши рекорде.
„Вишегодишњи труд и рад с мојим тенером Николом довео је до сјајних резултата. Светски куп Италији је такмичење испод европског првенства по квалитету, нешто као Дијамантска лига у атлетици. Мени је и даље главни фокус на кугли, због ужасних правила које владају у бацању диска“, рекао је Небојша по повратку у Србију.
Један моменат где се у главној улози нашао најбољи тенисер света Новак Ђоковић, утицао је да Небојша буде ту где јесте. На самом врху.
Новак Ђоковић ми је инспирација. Он је наш херој, прича за себе. Ако човек има на кога да се угледа, онда је то дефинитивно он. Када сам гледао његове епске мечеве, поготово онај чувени на Вимблдону 2019. године против Федерера, после тога сам добио неку снагу. Толико сам навијао и бодрио га, да је то било невероватно. Тада сам и сам добио невероватну мотивацију и енергију. После тога сам на последњем Светском првенству у Дубаију освојио треће место у бацању кугле. Поправио сам резултат за десет центиметара и бацио 12,15 метара“, рекао је Небојша који је 2010. године као возач кипера доживео незгоду, ударивши у надвожњак, после чега су му страдала три пршљена и завршио је у колицима.
Наш успешни параатлеричар из Ужица објаснио је убрзо због чега је акценат на кугли, а не диску, где је у граду Лидо ди Јесолу оборио светски рекорд.
„Пре десетак година су у бацању диска била јасно дефинисана правила, већ дуго то није случај и није фер такмичење, без јасно дефинисаних категорија, без коефицијента. Бацамо са способнијим људима од нас и тешко је такмичити се. Ето, у мојој категорији сам успео да оборим лични рекорд и да подебљам тај светски који сам поставио на Европском првенству у Берлину када је диск летео 39,83. Сада је то боље за неких 54 центиметра. Али, нисам имао јаку конкуренцију, борио сам се против себе“, истиче Небојша.
Ђурић се такмичио и у бацању кугле, где је на минулом светском купу завршио као други.
„Бугарин Ружди Ружди је неко кога никако не могу да победим. Вечито сам иза њега, ето и сада у Италији сам завршио као другопласирани, бацивши куглу 11,55 метара. Потрудићу се да поправим тај резултат до Светског првенства. Понављам, фокус је на бацању кугле, ако да Бог да се све потрефи и да буде што бољи резултат, да се узме медаља“.
На питање како је дошло до тога да баца диск и куглу, и ко је утицао на то Небојша је одговорио:
„Почео сам пре десетак година да се бавим овим спортом. Имао сам узоре. Милош Зарић мој друг из Ужица и светски шампион у бацању копља. Ту је такође и наш чувени и најтрофејнији параолимпијац Драженко Митровић“.
За крај смо сачували онај најважнији део који се тиче породице, а управо она је највећа подршка Небојши Ђурићу.
„Породица ми је све и они су увек из мене. Син Давид је моја највећа подршка и мотив да се борим даље кроз живот, ту су мајка, брат, отац и остали“, закључио је разговор за Спутњик светски рекордер у бацању диска Небојша Ђурић.
- Погледајте емисију Спутњик спорт.
Небојша Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СПОРТ
Тело је испратило главу и срце – од суза и извини Србијо, до злата и светског рекорда!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала