- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Предизборна гужва и трансфери у Црној Гори: Ко ће с ким на ванредне изборе

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆгласачка кутија
гласачка кутија - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Црногорске партије улазе у финиш припрема за изборе, које обележавају трансфери у формирању изборних листа.
Рок за предају листа за ванредне парламентарне изборе заказане за 11. јун истиче 16. маја у поноћ, а до сада су познате само три листе, и све три имају ријеч „покрет“ у називу.
Први је листу предао “Покрет Правда за све” који предводи бивши министар правде Владимир Лепосавић, потом „Покрет за промјене“ Небојше Медојевића и покрет Преокрет бившег посланика Позитивне Срђана Перића. Међутим, Државна изборна комисија (ДИК) одлучила је вечерас да врати на дораду изборне листе Покрета за промјене (ПзП) и Покрета Преокрет. ПзП-у је фалило 1.107 потписа подршке грађана, као и потврде о пребивалишту и бирачком праву кандидата за посланике. С друге стране, Преокрету је фалило 276 потписа. За подршку изборној листи потребна је најмање 4.338 потписа бирача. ПзП и Преокрет ће имати 48 часова да исправе недостатке.
Интересантно је да је Покрет за промјене предао потписе за изборе, дан након што је објављено да Демократски фронт престаје да постоји. Активисти тог савеза у мајицама са слоганом ПЗП „Прво Црна Гора - реформе за спас земље“, дан прије распада тог покрета прикупљали су потписе за ДФ.
Покрет Европа сад, који је према прогнозама аналитичара и појединим анкетама главни фаворит, утврдио је посланичку листу вечерас у Подгорици. Носилац листе је, према незваничним информацијама, лидер Покрета Милојко Спајић, а осим кандидата ПЕС-а, на њој су и представници грађанских листа и Странка правде и помирења и Уједињене Црне Горе.
Новоизабрани предсједник Црне Горе и замјеник предсједника ПЕС-а Јаков Милатовић претходно је вечерас напустио сједницу Главног одбора због састанка са специјалним изаслаником Словеније за Западни Балкан.
„Пожелио сам успјешан рад ГО и сигуран сам да ће донијети најбољу одлуку и за ПЕС и за будућност Црне Горе“, рекао је Милатовић новинарима.
Лидер ПЕС-а Милојко Спајић напустио је синоћ сједницу Предсједништва незадовољан током преговора, а одлазак Милатовића са сједнице ГО упућује на то да Спајић има предност у Главном одбору. Листу може да верификује Спајић или Предсједништво партије. Црногорски медији тврде да је Спајић синоћ напустио сједницу Предсједништва јер је дошло до свађе између њега и Милатовића око формирања листе.
Око изборне листе у мирнијој атмосфери договарају се вечерас и челници ДНП-а, НСД-а и Радничке, који би требало заједно да наступе на изборима, али не под именом Демократски фронт који је престао да постоји изласком ПзП-а. Очекује се да носилац листе буде лидер ДНП-а Милан Кнежевић и да на њој не буде дугогодишњег високог функционера ДПС-а, СНП-а и ДНП-а Предрага Булатовића.
Демократе и УРА иду заједно на изборе, а листу предводи Алекса Бечић. На тој листи могли би бити и доскорашњи функционери СНП-а Марко Ковач и Александар Дамјановић који су наводно прешли у ГП УРА.
О заједничком наступу на изборима договорили су се СНП, ДЕМОС и Демократска српска странка. Ту листу предводи лидер СНП Владимир Јоковић, а испред те партије на листи ће бити Драгослав Шћекић, Слађана Калуђеровић, Зоран Терзић, Богдан Божовић… Пето или шесто мјесто на листи резервисано је за представника ДЕМОС-а, а лидер те партије Миодраг Лекић неће бити на листи.
Данијела Ђуровић, Марко Ковач и Миомир Војиновић напустили су данас Социјалистичку народну партију (СНП). Ђуровић је тренутно на функцији предсједнице Скупштине Црне Горе, Ковач је министар правде, а Војиновић министар просвјете.
.Коалицију договарају и Права Црна Гора Марка Милачића и Демохришћански покрет Дејана Вукшића. Могуће је да у овом савезу буде и Слободна Црна Гора Владислава Дајковића.
ДПС на изборе иде са СД-ом и ЛП-ом, листу предводи вд лидера највеће опозиционе странке Данијел Живковић. На њој нема старих кадрова ДПС-а али ни портпарола Милоша Николића, нити генералног секретара Александра Богдановића.
СДП иде самостално на изборе, листу ће предводити градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић. Лидер странке Рашко Коњевић, чије је повлачење из политике најављено у медијима, није на листи.
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
РЕГИОН
Милојко Спајић на челу листе Покрета Европа сад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала