- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Сунак обећао Зеленском: На лето ћемо обучавати украјинске пилоте за Ф-16

© Фото : Airman 1st Class Christopher SpaАмерички ловац Ф-16 "Фалкон"
Амерички ловац Ф-16 Фалкон - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Овог лета почеће прва фаза обуке украјинских пилота у Великој Британији за управљање разним типовима авиона, док ће краљевина наставити са напорима да Оружаним снагама Украјине обезбеди борбене авионе Ф-16 које жели Кијев, саопштила је прес служба британске владе.
„Ово је одлучујући тренутак у пружању отпора Украјине ужасном агресорском рату који они нису изабрали нити подстакли. Њима је потребна стална подршка међународне заједнице… Не смемо их изневерити“, рекао је премијер Риши Сунак.
Украјинске власти су више пута тражиле испоруке ловаца Ф-16. Истовремено, Кијев не верује да ће их скоро добити. Наредна офанзива Украјине ће се извести без њих, рекао је председник Владимир Зеленски, признајући да је војсци теже да се бори без западних борбених авиона.
Британска влада је саопштила да ће Украјини испоручити на стотине нових противваздушних ракетних система земља-ваздух и беспилотне летелице домета преко 200 км.
Прошле године Велика Британија је пружила војну подршку Украјини у вредности од 2,3 милијарде фунти и тиме се нашла на другом месту после Сједињених Држава по питању пружања помоћи. Власти су се обавезале да неће смањити подршку ове године. Од почетка специјалне операције, краљевина је обучила 15.000 украјинских војника на својој територији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала