- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Завртањем руских славина Запад наставља да убија - себе

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаНафтовод Дружба у Гомељској области
Нафтовод Дружба у Гомељској области - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Ако једанаести пакет санкција Европске уније Русији, који подржавају и земље Г7, забрани увоз руског гаса Пољској и Немачкој, биће то крајње лицемерно. Познато је да је Јапан из овакве одлуке изузео неке своје компаније које су партнери руским фирмама на нафтним и гасним пољима у Сибиру. Али то није једино лицемерје које носи нови пакет санкција.
Ово за Спутњик каже стручњак за енергетику Јелица Путниковић коментаришући најаве којима се западни медији баве последњих дана и додаје;
Нови пакет санкција је лицемерје, јер знамо да је Европска унија са свих претходних 10 пакета санкција заправо више нашкодила себи, својој економији и грађанима, него Русији“.
Према досадашњим најавама и изјави председница Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, у плану је пооштравање питања увоза руске нафте, али амерички медији преносе да би Немачка и Пољска биле погођене, не само забраном увоза нафте, нафтоводом „Дружба“, већ да би се забранио и увоз гаса у ове две земље, што је могуће гасоводима "Јамал" и преосталом цеви "Северног тока 1".
Право да нафтоводом „Дружба“ добија руску нафту требало би да има само Мађарска.

Опасност за привреду Немачке

Путниковићева објашњава да је краком нафтовода „Дружба“, који иде преко Пољске у Немачку, од почетка године транспортована одређена количина нафте из Казахстана. Када су у фебруару ступиле на снагу одредбе санкција које Европи забрањују увоз руских деривата, Немачка је била суочена са проблемом да неће имати довољно дизела.
© AFP 2023 / Michele Tantussi"Сименс" - Немачка привреда могла би се суочити са великим проблемима због новог пакета санкција Русији
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
"Сименс" - Немачка привреда могла би се суочити са великим проблемима због новог пакета санкција Русији
„Ако сада Г7, односно Брисел, забрани Немачкој да купује ту нафту која стиже из Казахстана, била би угрожена немачка привреда, гориво би још више поскупело у Немачкој. С друге стране, има оних који тврде да није била у питању казахстанска, већ руска нафта. Међутим, оно што се и сада помиње у овом пакету, то је да је било скривеног транспорта руске нафте у ЕУ, тако што су је посредници куповали и касније продавали као своју“.

Прањем папира крију руске енергенте

Наша саговорница додаје да су се помињали и одређени бродови који су гасили уређаје преко којих би могли да их прате, да би се претоварање нафте могло сакрити. Каже да се током целе прошле године дешавао уигран процес, који не чуди, јер када су кренуле санкције против руских енергената, Европа није могла на брзину да се снабде довољним количинама руског дизела, бензина или сирове нафте, прибегло се, каже, прању папира.
„Ту се помињу и многе азијске компаније, рецимо из Сингапура, које су заправо трговинске, трговале су руском нафтом перући папире да би је даље продале неким западним купцима. Али ако нема тих купаца на западу, онда заправо не треба ни уводити санкције Русији. Г7 и Брисел, ако желе да престану да купују руске енергенте, било да је реч о гасу или нафти, морају код себе кући да среде то питање како ће забранити својим компанијама да тргују са руским енергентима“, истиче уредник портала "Енергија Балкана".
Она подсећа да су са листе земаља којима је забрањен увоз руске нафте биле изузете земље које се не снабдевају морским путем, међу њима и Бугарска, пошто има излаз на Црно море, а није могла да добије енергент са другог правца снабдевања.
„Зато се тај пакет санкција и ослањао на одредбу да се забрани набавка руске нафте која стиже морским путем до неке од лука на океану, односно Медитерану. Кад причамо о гасу, Европа је смањила куповину руског гаса који стиже цевоводима, али истакла бих да гас и даље иде кроз Украјину, она није престала да транзитира руски гас према Европи, и даље иде Плавим и Турским током до Турске, а даље преко Бугарске до Србије и Мађарске“.
© Фото : gazprom.ruТурски ток
Турски ток  - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Турски ток

Руски гас сада путује у Кину

Путниковићева још једном истиче чињеницу да због увођења санкција више трпи Европа, него Русија. Она је решила питање смањене продаје Европи тако што је преусмерила гас ка Кини.
„Граде се нови гасоводи, склопљени су нови аранжмани са Кином. Уз то, у сибирским лукама је појачано утечњавање природног гаса који иде танкерима. Заменили су продају у Европи и неким другим крајевима света. Пошто је прошле године уочи зиме гас био веома скуп, Русија није изгубила продајући тај енергент. Чак је избила на четврто место по продаји природног гаса који до купаца стиже танкерима“.
Путниковићева додаје да је добар део тог гаса такође завршио код европских купаца, јер су као и код нафте, папири једноставно промењени, па се не зна његово порекло.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала