- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шест афричких држава спремају мировну иницијативу за Украјину: Путин и Зеленски спремни да саслушају

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ у Москви
Поглед на Кремљ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Председник Јужноафричке републике Сирил Рамафоса саопштио је да је у име афричких лидера разговарао са руским лидером Владимиром Путином и украјинским председником Владимиром Зеленским. Прихваћена је мисија афричких лидера за мировно решавање кризе.
Према речима председника Јужноафричке Републике, један број афричких лидера изнео је мишљење да регион треба да представи иницијативу која би допринела решавању сукоба у Украјини.
„Иницијативу сам представио у име Замбије, Сенегала, Конга, Уганде, Египта и Јужне Африке. Оба лидера са којима сам имао прилику да разговарам – председник Путин и... Зеленски – сложили су се да прихвате мисију шефова афричких држава у Москви и Кијеву“, рекао је Рамафоса на конференцији за новинаре са премијером Сингапура.
Председник Јужноафричке Републике је рекао да се договорио са Путином и Зеленским да почну припреме за „ове контакте“ са афричким лидерима.
Према његовим речима, о овој иницијативи обавештени су генерални секретар УН Антонио Гутереш, канцеларија Афричке уније. Вашингтон, Лондон и ЕУ обавештени су о иницијативи о Украјини, план је добио „опрезну подршку“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала