- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Државни секретар МУП-а: До сада предато 17.890 комада оружја

© Фото : Уступио МУП СрбијеПредато наоружање
Предато наоружање - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је да је од 8. до 15. маја МУП-у предато 17.890 комада оружја и минско-експлозивних средстава, од чега 15.247 комада оружја, 2.643 комада минско-експлозивних средстава, као и 762.769 комада муниције.
Данило Стевандић је за Танјуг, уочи састанка на високом нивоу о спровођењу посебног Европског акционог плана ЕУ за период од 2020 до 2025, укључујући имплементацију регионалне мапе пута за све оружје и лако оружје (SALW) и контролу на Западном Балкану, рекао да је поносан на грађане Србије који су тиме показали велику одговорност и велико поверење према институцијама Србије, а пре свега према раду МУП-а.
Стевандић је казао да ће на конференцији бити прилика како у официјелном делу, тако и на маргинама саме конференције да се разговара о свим проблемима који су заједнички за све, јер криминал не познаје границе.
„Једини начин да се супротстављамо криминалу, а посебно тешком и организованом криминалу јесте сарадња са нашим партнерима на Западном Балкану и Југоисточној Европи“, навео је Стевандић.
Према његовим речима, ЕУ је још у оквиру Берлинског процеса 2017. отпочела прве мере на контроли лаког и малокалибарског оружја и сузбијања илегалне трговине оружјем, а помоћ коју ЕУ пружа партнерима у Југоисточној Европи обавља се пре свега у финансијској подршци али и успостављању стратешког документа који садржи конкретне кораке за контролу лаког и малокалибарског оружја и сузбијања илегалне трговине оружјем.
„Значајну подршку пружа и Центар за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној Европи, пре свега кроз јачање улоге форензичких установа али и оперативне аналитике са циљем да се успостави одржив систем за безбедну размену оперативних података. Такође, значајна је подршка коју пружа програм УН у области балистике, али и кроз обезбеђење система за безбедну размену података између наших партнерских служби“, рекао је Стевандић.
Додао је да ће на данашњој конференцији кроз више сесија бити представљени резултати у сузбијању недозвољене трговине оружјем, али и представљени приоритети у спровођењу стратешког документа, тзв. мапа пута која би требало да се реализује у наредном периоду.
Хапшење - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
СРБИЈА
На Косову и Метохији ухапшено пет особа осумњичених за тероризам
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала