- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Има ли лека за зелену пупавку: Нађен начин да се зауставе њени отрови, али постоји једна зачкољица

CC BY-SA 3.0 IGO / Wikipedia/Archenzo / зелена пупавка
зелена пупавка - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Подаци говоре да је више од 90 одсто смртних случајева у свету изазваних тровањем гљивама последица конзумације зелене пупавке.
Како се мало тога зна на који начин токсини из гљива уништавају ћелије, научници су у лабораторијским тестовима на мишевима и људским ћелијама решили да испитају њихово дејство. Анализе су вршена уз помоћ ЦРИСПР скрининга, што је већ урађено и са отровом медуза пре неколико година.
Временом је откривено да кључну улогу у овим процесима игра Н-гликан, као и да је ензим СТТ3Б био непоходан за његову синтезу која је на крају доводила до токсичности. Потом, када су прегледали листу дозвољених инхибатора у САД, испоставило се да би за СТТ3Б то могао да буде - зелени индоцијанин.
Када су га применили на мишевима и ћелијама људи након тровања, испоставило се да спречава отказивање бубрега и јетре и да смањује смртност. Али и да постоји једна зачкољица - његов ефекат је почео да бледи након осам сати од примене, да би након 12 сати у потпуности и нестао.
Ово према научницима сугерише да је за лечење зеленим индоцијанином кључно што раније препознавање симптома и примена третмана.

Шта су зелене пупавке?

Пореклом из Европе, ове гљиве су данас становници готово свих делова света. Међутим, проблем са њима је управо тај што се често мешају с другим јестивим гљивама због свог изгледа. То некада може довести до тога да их људи замене, уберу и не слутећи шта ће им се десити - поједу.
Како приликом јела нема неких конкретних знакова да човек жваће и гута изузетно токсичну храну, лако се унесе смртоносна доза. Да би након неколико сати почели гастроинтестинални симптоми који трају од 24 до 48 сати. У међувремену, токсичне супстанце буквално уништавају јетру и бубреге, стварајући озбиљна оштећења која некада резултирају смрћу, пренела је „Национална географија“.
Резултати истраживања су објављени у часопису Nature Communications.
Да ли сте знали да је управо једна гљива највећи живи организам на Земљи? Више о томе сазнајте у краткој видео-форми новинарке Маше Радовић:
Печурке - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
ДРУШТВО
Да ли би требало прати печурке пре спремања јела?
Печурке - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
И печурке говоре: Могу да науче до 50 „речи“ - просечна „реч“ садржи 5,97 „слова“
прскање њиве пестицидима - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
ДРУШТВО
Да ли је све затровано: Објављена листа воћа и поврћа са највише пестицида за 2023. годину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала