https://sputnikportal.rs/20230517/ima-li-leka-za-zelenu-pupavku-nadjen-nacin-da-se-zaustave-njeni-otrovi-ali-postoji-jedna-zackoljica-1155807750.html
Има ли лека за зелену пупавку: Нађен начин да се зауставе њени отрови, али постоји једна зачкољица
Има ли лека за зелену пупавку: Нађен начин да се зауставе њени отрови, али постоји једна зачкољица
Sputnik Србија
Подаци говоре да је више од 90 одсто смртних случајева у свету изазваних тровањем гљивама последица конзумације зелене пупавке. 17.05.2023, Sputnik Србија
2023-05-17T22:20+0200
2023-05-17T22:20+0200
2023-05-17T22:20+0200
наука и технологија
наука и технологија
живи свет и генетика
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/05/11/1155808322_0:463:1200:1138_1920x0_80_0_0_3b98f0741158126e02de52763e15102a.jpg
Како се мало тога зна на који начин токсини из гљива уништавају ћелије, научници су у лабораторијским тестовима на мишевима и људским ћелијама решили да испитају њихово дејство. Анализе су вршена уз помоћ ЦРИСПР скрининга, што је већ урађено и са отровом медуза пре неколико година.Временом је откривено да кључну улогу у овим процесима игра Н-гликан, као и да је ензим СТТ3Б био непоходан за његову синтезу која је на крају доводила до токсичности. Потом, када су прегледали листу дозвољених инхибатора у САД, испоставило се да би за СТТ3Б то могао да буде - зелени индоцијанин.Када су га применили на мишевима и ћелијама људи након тровања, испоставило се да спречава отказивање бубрега и јетре и да смањује смртност. Али и да постоји једна зачкољица - његов ефекат је почео да бледи након осам сати од примене, да би након 12 сати у потпуности и нестао.Ово према научницима сугерише да је за лечење зеленим индоцијанином кључно што раније препознавање симптома и примена третмана.Шта су зелене пупавке?Пореклом из Европе, ове гљиве су данас становници готово свих делова света. Међутим, проблем са њима је управо тај што се често мешају с другим јестивим гљивама због свог изгледа. То некада може довести до тога да их људи замене, уберу и не слутећи шта ће им се десити - поједу.Како приликом јела нема неких конкретних знакова да човек жваће и гута изузетно токсичну храну, лако се унесе смртоносна доза. Да би након неколико сати почели гастроинтестинални симптоми који трају од 24 до 48 сати. У међувремену, токсичне супстанце буквално уништавају јетру и бубреге, стварајући озбиљна оштећења која некада резултирају смрћу, пренела је „Национална географија“.Резултати истраживања су објављени у часопису Nature Communications.Да ли сте знали да је управо једна гљива највећи живи организам на Земљи? Више о томе сазнајте у краткој видео-форми новинарке Маше Радовић:
https://sputnikportal.rs/20220615/da-li-bi-trebalo-prati-pecurke-pre-spremanja-jela-1138549372.html
https://sputnikportal.rs/20220409/i-pecurke-govore-mogu-da-nauce-do-50-reci---prosecna-rec-sadrzi-597-slova-1136228143.html
https://sputnikportal.rs/20230405/da-li-je-sve-zatrovano-objavljena-lista-voca-i-povrca-sa-najvise-pesticida-za-2023-godinu--1153659307.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/05/11/1155808322_0:350:1200:1250_1920x0_80_0_0_b067cbed121924b2c60480189114d0d1.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, живи свет и генетика, друштво
наука и технологија, живи свет и генетика, друштво
Има ли лека за зелену пупавку: Нађен начин да се зауставе њени отрови, али постоји једна зачкољица
Подаци говоре да је више од 90 одсто смртних случајева у свету изазваних тровањем гљивама последица конзумације зелене пупавке.
Како се мало тога зна на који начин токсини из гљива уништавају ћелије, научници су у лабораторијским тестовима на мишевима и људским ћелијама решили да испитају њихово дејство. Анализе су вршена уз помоћ ЦРИСПР скрининга, што је већ урађено и са отровом медуза пре неколико година.
Временом је откривено да кључну улогу у овим процесима игра Н-гликан, као и да је ензим СТТ3Б био непоходан за његову синтезу која је на крају доводила до токсичности. Потом, када су прегледали листу дозвољених инхибатора у САД, испоставило се да би за СТТ3Б то могао да буде - зелени индоцијанин.
Када су га применили на мишевима и ћелијама људи након тровања, испоставило се да спречава отказивање бубрега и јетре и да смањује смртност. Али и да постоји једна зачкољица - његов ефекат је почео да бледи након осам сати од примене, да би након 12 сати у потпуности и нестао.
Ово према научницима сугерише да је за лечење зеленим индоцијанином кључно што раније препознавање симптома и примена третмана.
Пореклом из Европе, ове гљиве су данас становници готово свих делова света. Међутим, проблем са њима је управо тај што се често мешају с другим јестивим гљивама због свог изгледа. То некада може довести до тога да их људи замене, уберу и не слутећи шта ће им се десити - поједу.
Како приликом јела нема неких конкретних знакова да човек жваће и гута изузетно токсичну храну, лако се унесе смртоносна доза. Да би након неколико сати почели гастроинтестинални симптоми који трају од 24 до 48 сати. У међувремену, токсичне супстанце буквално уништавају јетру и бубреге, стварајући озбиљна оштећења која некада резултирају смрћу,
пренела је „Национална географија“.
Резултати истраживања су објављени у часопису Nature Communications.
Да ли сте знали да је управо једна гљива највећи живи организам на Земљи? Више о томе сазнајте у краткој видео-форми новинарке Маше Радовић: