- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Америка у неком тренутку може напустити кијевско руководство

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Криза у Украјини би могла да се заврши тако што ће САД напустити садашње руководство Кијева када им оно више не буде било потребно, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„САД су напустиле авганистанско руководство, на које су се ослањале током двадесетогодишње окупације те земље... Надам се да савремени политичари обраћају пажњу на историју и на то шта се дешава са хегемоном који жели да се наметне свима“, рекао је Лавров у интервјуу телевизији „Царград“.

На новинарско потпитање, да ли то може бити крај украјинске кризе, Лавров је одговорио: „Не искључујем то”.
"Политиколози о томе доста пишу. Предвиђају да ће се све ово наставити све док то буде требало Американцима. Ти људи ће бити на власти док им буду потребни“, објаснио је он.
Русија остаје отворена за дипломатију по питању Украјине, с тим да она мора да буде озбиљна, изјавио је шеф руског МИП-а, истакавши да Москва још не види озбиљне предлоге својих западних колега.
„Могу да кажем, без откривања детаља, да периодично поједини политиколози који имају везе у престоницама земаља НАТО-а (и у Вашингтону и Бриселу) својим политичким каналима шаљу сигнале да „треба да све ово да завршимо”, да треба да се вратимо у границе из 1991. године и да „Крим није наш“. Да ли је то дипломатија? Прво, то су ултиматуми и уцене. Друго, то је потпуно неразумевање наше позиције, нашег народа и реалности на терену“, истакао је министар.
Запад наставља са ескалацијом ситуацију у Украјини са циљем да се порази Русија.
„Запад свакодневно пени: Дајмо Украјини више оружја“; „Дајмо ракете дугог домета, крилате, некрилате, тенкове“; „Ускоро ће бити авиони, али не сада, мало касније "; "Морамо докрајчити Русију", подсетио је Лавров.
"Вероватно нису наивни људи. Макар је њихова војска требало да објасни политичарима да у некој фази акција наиђе на реакцију. Ако подигнете летвицу и ескалирате сукоб, онда вероватно треба очекивати одговарајућу реакцију, макар по законима физике и рата“, закључио је министар.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Подкаст
Љубинка Милинчић: Откривамо мрачни сан Зеленског који плаши Запад
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Специјална операција у Украјини
Херш: Група земаља тајно позива Зеленског да оконча сукоб – чак и по цену оставке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала