- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ноћ када је Србин обарао рекорде и писао историју

© AP Photo / Jack DempseyДенвер - Лејкерси, Никола Јокић
Денвер - Лејкерси, Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Kошаркаши Денвера савладали су Лос Анђелес Лејкерсе са 132:126 у првом мечу финала Западне конференције, а медији у САД не могу да се игноришу још једно сјајно издање Николе Јокића.
Српски репрезентативац је меч завршио са 34 поена, 21 скоком, 14 асистенција и две блокаде и по ко зна који пут доказао да је незаслужено остао без МВП признања трећу годину узастопно.
Јокић је после меча истакао да му нису важне бројке већ само успех тима.

„У првом полувремену смо имали потпуну контролу свега на терену, у другом смо то изгубили. Нисмо били прибрани. Знали смо да ће да се врате, они су чврст тим. Победити са једним или 20 поена, није битно. Победа је победа. Морамо увек да радимо оно што најбоље знамо. Тад смо добри. Кад кренемо индивидуално и нисмо фокусирани, тада губимо“, рекао је Никола.

Не само што је Сомборац „малтретирао“ на терену Леброна Џејмса, Ентонија Дејвиса и другаре већ је оборио неколико рекорда који ће остати уписани у историји најјаче кошаркашке лиге на свету.
Јокић је постао први играч у историји који има више од једне плеј-оф утакмице у којој је имао најмање 30 поена, 20 скокова и 10 асистенција. По једном то су успели Вилт Чемберлен (37п, 27ск, 11ас, 22.3.1967) и Kарим Абдул Џабар (38п, 23ск, 11ас, 13.4.1970).
Такође, више трипл-дабл учинака у сезони у мечевима доигравања има само Вилт Чемберлен - седам. Најбољи играч Нагетса на другој позицији изједначио се са Меџиком Џонсоном (1982) и Дрејмондом Грином (2019).
Србин се са 12 трипл-дабл учинака у доигравању на трећем месту вечне листе изједначио са Раселом Вестбруком, а испред њега су још Леброн Џејмс са 28 и Меџик Џонсон са 30.
Јокић је и први играч икада у плеј-офу који је уписао 30+ поена, 20+ скокова и 10+ асистенција са процентом шута већим од 70 одсто од када је 1955. напад ограничен на 24 секунде.
На крају, Никола је одиграо и 60. меч за Денвер у плеј-офу и сада је рекордер тима из Kолорада и у том сегменту.
Како је почео, питање је да ли ће неки НБА рекорд остати необорен док се Сомборац буде пензионисао. Једно је сигурно, Јокић ће наставити да помера границе и задаје домаћи задатак генерацијама које долазе.
Денвер - Лејкерси, Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
СПОРТ
Тотална доминација Јокића – Лејкерси на коленима пред моћним Србином
*Погледајте најновију емисију Спутњик спорт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала